Autor Wątek: Tarta Grzybowa :)  (Przeczytany 1050 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

salsa

Tarta Grzybowa :)
« dnia: 20 Gru 2009, 15:06:15 »
Tarta grzybowa

Kruche ciasto:
200 g masła
260 g mąki
80 ml wody zimnej
szczypta soli


jednakże powiem szczerze: zrobicie takie ciasto na tartę jakie robicie zawsze - te przepisy nieco sie od siebie różnią - czasem jest jajko czasem nie ma Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
u nas ciasto na tartę i rozwałkowywanie go w folii jest robione przez mojego męża (on nie daje jajka, daje szklankę mąki, poł kostki masła sól i trochę wody) )
ja zajmuję się farszami Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Farsz:
grzyby (ja miałam suszone borowiki, które podgotowałam a następnie pokroiłam)
kawałek startego sera gruyer (lub parmezanu lub jakiekolwiek innego twardego sera o mocniejszym smaku)
2 ząbki posiekanego czosnku (opcjonalnie)
masło i oliwa

w oryginale był jeszcze boczek, ale wywaliłam i nigdy nawet z tym nie robiłam

Zalewa do tarty (zmiksować):
2 całe jajka
kubek duży śmietany (ja biorę 12%)
sól, pieprz, gałka do smaku

Przygotowanie:
Zrobić ciasto na tartę - Połączyć w misce mąkę z solą i ugniatając dodawać po kawałku zimne masło. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając wodę. Zagniatać szybko i krótko. Wstawić do lodówki na około 20 minut i w tym czasie przygotować 2 blaszki okrągłe, wysmarowane masłem. Nagrzać piekarnik do 160 st. C. Po wyjęciu ciasta, rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyłożyć nim foremki. POlecam wałkowanie w folii spożywczej - ciasto się nie rozłazi.

Wstawić do piekarnika i piec do momentu, gdy boki zaczną być lekko złote. MOzna sobie pomóc układając na tarcie fasolę w woreczku - ciasto nie pójdzie do góry.

Przygotować farsz. Jeśli grzyby świeże to umyć i pokroić. Jeśli suszone (ja dodatkowo suszone trzymam w zamrażalce) to podgotować i potem posiekać. Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić grzyby i mieszając doprawić solą i pieprzem. Trzymać na patelni około 5 minut. Na koniec dodać czosnek (opcjonalnie-ja tym razem nie dałam). Upieczone ciasto posypać farszem grzybowym, startym serem gruyer i zalać zalewą. Piec około 40 minut, do momentu, gdy się podniesie i zrumieni.
« Ostatnia zmiana: 06 Gru 2016, 17:03:47 wysłana przez salsa »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

salsa

Odp: Tarta Grzybowa dla Kamu :)
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Gru 2016, 13:52:21 »
Zuzia, Zwierzak - strefa pamięta wszystko, tak mi si wydawało,z e kiedyś to wrzucałam Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

przez te lata zmieniłam to i owo, ciasto robi termomiks i czasami dodaje natke pietruszki a zalewę zdarza mi się robić z kawałeczkiem fety
wtedy nie sole juz ani grzybów ani zalewy Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

zuzia

Odp: Tarta Grzybowa dla Kamu :)
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Gru 2016, 16:38:11 »
salsa,
dzięki!

zuzia

Odp: Tarta Grzybowa :)
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Wrz 2017, 15:37:43 »
wracam bo zamierzam dziś popełnić Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

golinda

Odp: Tarta Grzybowa :)
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Wrz 2017, 16:02:59 »
niestety dla mnie tarta grzybowa tylko pięknie pachnie. smak już nie powala...
"Frankly my dear, I don't give a damn."
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Strefa Ślubna

Odp: Tarta Grzybowa :)
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Wrz 2017, 16:02:59 »

zuzia

Odp: Tarta Grzybowa :)
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Wrz 2017, 16:06:26 »
golinda,
ja mam grzybów na 2. zastanawiam się z czym połączyć podgrzybki.

malutenka

Odp: Tarta Grzybowa :)
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Wrz 2017, 21:25:10 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
wracam bo zamierzam dziś popełnić Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
kupiłam w sobotę 5 kg prawdziwków Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj sos na śmietanie już zrobiony, część zamrożona, ale chyba tartę popełnię
I'm not a psychopath, Anderson, I'm a highly-functioning sociopath. Do your research.