Creme Brulee

Zaczęty przez aja, 17 Lis 2009, 21:48:50

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aja

Uwielbiam ten deser - jestem jego maniaczką, próbuje też w każdej knajpie i mogę polecić jedynie dwa miejsca w wawie gdzie jest przepyszny!!! Krem lekko budyniowaty, waniliowy! polecam
:eat:
Składniki:

• 500 ml śmietany kremówki 36%
• 6 żółtek
• 1/3 szklanki białego cukru
• 5 łyżek brązowego cukru
• 1 laska wanilii

Wykonanie:

W naczyniu na wolnym/małym ogniu zagotowuję śmietankę z białym cukrem i wanilią(trzeba przeciąc laskę wanili i wydrążyć z niej środek) . Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmuję z ognia i lekko studzę.
Żółtka ubijam ale nie na puszysto. Dolewam ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając. Krem powinien mieć konsystencję gładkiego i w miarę sztywnego.  Napełniam foremki, wlewając krem przez sitko.  Wstawiam na 45/50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
Ostudzony krem schładzam w lodówce przez minimum 3 do 5 godzin lub najlepiej przez całą noc(im dłużej tym lepiej)
Każdy krem posypuję 1 łyżką brązowego cukru i karmelizuję, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił.
Do karmelizacji cukru można użyć mocno rozgrzany grill w piekarniku lub palnik.

karmelowa glazura z piekarnika -  w tym celu powierzchnię kremu należy pokryć warstwą cukru, powinna być wszędzie tej samej grubości (ok. 8 mm) i powinna dochodzić do samego brzegu naczynia. By uniknąć grudek mozna przesiać przez sito, a następnie powierzchnię wygładzić ręką. Wstawić z powrotem do lodówki. Włączyć opiekacz. Naczynie z kremem wstawić do większego naczynia napełnionego kostkami lodu i zimną wodą. Chodzi o to, by temperatura kremu, a zwłaszcza jego górnej warstwy, była możliwie najniższa, co zapobiegnie przenikaniu w głąb kawałków spieczonego cukru. Krem wraz z lodem i zimną wodą wstawić należy pod opiekacz, zostawiając drzwiczki piekarnika otwarte i cały czas obserwując powierzchnię kremu. Cukier powinien stopić się i skarmelizować w ciągu 2 min. Gdyby cukier zaczął czernieć, oznacza to, że przypala się zbyt szybko. W takim przypadku naczynie z kremem należy wyjąć z piekarnika, a następnie włożyć z powrotem umieszczając je na niższej półce. Gdy cukier całkowicie stopi się i nabierze koloru ciemnego bursztynu, deser jest gotowy.


i jak najbardziej przepis do polecenia ze żródła http://mojewypieki.blox.pl/2008/02/Creme-brulee.html
j

nionczka

Mój maz tez kocha. I zawsze zamawia.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magdarynka

#2
Trzyletnia corka mojej kolezanki kiedys ja prosila " kup mi krembrule" . Dlugo sie zastanawialysmy o co chodzi lol

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

tachogti

rany ja tez uwielbiam, aczkowliek to morderstow kaloryczne :D
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

sonja

Też luuuubię :D to mój drugi ulubiony deser po tiramisu :)

tachogti

#5
Cytat: tachogti w 18 Lis 2009, 12:35:12
rany ja tez uwielbiam, aczkowliek to morderstow kaloryczne :D
z tego uwielbienia az mi sie literki poprzestawialy lol


Dodany tekst: 18 Lis 2009, 13:01:42

sonja dobre tiramisu to tez poezja..
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

aja

Cytat: sonja w 18 Lis 2009, 12:45:42to mój drugi ulubiony deser po tiramisu
oooo tak - na te desery zawsze znajdzie się miejsce w moim zołądku ;D

mayagaramond

Cytat: aja w 17 Lis 2009, 21:48:50Napełniam foremki, wlewając krem przez sitko.  Wstawiam na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.


i nie wstawiasz formek do wody? Bo ja znam tylko przepisy, w ktorych foremki sa w wodzie w czasie pieczenia.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

aja

nigdy nie wstawiałam ale chcętnie wyprobuje ten sposób jeśli ma on poprawić ich jakość  :eat:

mayagaramond

Cytat: aja w 20 Lis 2009, 21:46:37
nigdy nie wstawiałam ale chcętnie wyprobuje ten sposób jeśli ma on poprawić ich jakość  :eat:

a czy poprawi to nie wiem. Tu znalazlam po polsku z woda:

http://www.wielkiezarcie.com/recipe5339.html

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

konwalia

ja jadłam kiedyś w takiej niedobrej wersji, że mnie nie ciągnie...ale ja też tiramisu nie lubię, wolę placek z wisniami ;)

aja

#11
Cytat: konwalia w 21 Lis 2009, 07:54:42ja jadłam kiedyś w takiej niedobrej wersji, że mnie nie ciągnie...ale ja też tiramisu nie lubię, wolę placek z wisniami
ja za to nie jadam prawie  nic co ma wiśnie (oprócz soniowych muffin)  
i
Brulee owocowe
2 jabłka
2 nektarynki
1 łyżeczka imbiru
2 ½ szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
kilka kropel aromatu migdałowego
1/3 szklanki cukru brązowego
Jabłka i nektarynki pokroić w plasterki. Wrzucić do rondla. Dolać 2 łyżki wody, dusić 7-10 minut, aż owoce zmiękną, ale się nie rozpadną. Dodać imbir, wystudzić. Przełożyć do formy żaroodpornej. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i aromatem migdałowym, nałożyć na owoce, posypać brązowym cukrem, wstawić do piekarnika z grillem na 4-5 minut - zapiekać, aż cukier utworzy chrupiącą skórkę.


aja

a ja właśńie czekam - krem siedzi w piekarniku :)

effik

Cytat: aja w 18 Lis 2009, 13:12:25
oooo tak - na te desery zawsze znajdzie się miejsce w moim zołądku ;D

ja mam drugi żołądek na desery :D

Kasia

#14
a to do czego uzywa się palnika, widziałam w sprzedaży palniki :)

o taki jak w tym zestawie

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


chocoladette

Palnika uzyw sie zamiast piekarnika, do zrobienia skorupki :)

Kasia

no własnie tak jakos kombinowałam,

może zrobie :)

aja

a gdzie widziałaś taki zestaw bo potrzebuje takich naczynek ?

Kasia

#18
to z allegro
wpisałam palnik brule

Dodany tekst: 07 Sty 2010, 13:38:32

http://allegro.pl/item868316695_krem_brule_zestaw_4_naczynia_palnik.html


aja

szkoda że nie ma samych naczynek bo palnika to nie potrzebuję :(
naczynka znalazłam inne - wyższe ale te są idealne

justynaaaa2

a wiecie, że ja nigdy nie jadłam  :blush: nie wiedziałam nawet z czego to jest zrobione i bałam się zamawiać ale teraz jak przeczytałam to żałuję że się nie skusiłam ;)
aja gdzie w wawie polecasz?

aja

#21
w wawie Street albo Grand Kredens z czystym sumieniem choć czasem donosza już całkowicie zimny (a wierzch musi być goracy/przesadziłam-  ciepły no)

justynaaaa2

aja ten street w arkadii?

aja

dokładnie Street Arkadia i przy Rondzie ONZ (polecam bo tu zdecydowanie łatwiej o stoliki i nie ma takiego tłoku jak w arkadii) i mają fajną promocję do 15 można jeść za 39 zł do oporu sob-niedziela tylko porcje troszke mniejsze)

aja

#24
Justa jeszcze w Batidzie jest bardzo smaczny ten krem - chyba najlepszy z tych trzech miejsc bo jak dla mnie jest najmniej mdły jak się go dużo zje :)
szkoda tylko że cena jest kosmiczna  :crazy: