Autor Wątek: Pizza (nie na kupowanym cieście) i przepis na cienki spód od tiliam  (Przeczytany 23032 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

magda_ok

Szukam przepisu na maksymalnie cienkie i chrupiace ciasto!!

aniak1211

Ma ktos moze dobry przepis na pizze na cienkim ciescie?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Wrz 2007, 19:10:46 »
W sumie na grube i cienkie ciasto jest ten sam przepis (chyba).
Kwestia rozlozenia go na blaszce.

Sama czekam na taki przepis bo niestety nie znam  :-|
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj    Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Kobiety i koty zawsze będą robić to,co chcą,a mężczyźni i ps

zuzia

Ma ktos moze dobry przepis na pizze na cienkim ciescie?
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Wrz 2007, 20:11:38 »
ja wam mogę podać przepis na ciasto drożdżowe do pizzy, pycha, ale ono wyrasta, a warstwa ulożona na blaszce jest bardzo cieńka.

aniak1211

Ma ktos moze dobry przepis na pizze na cienkim ciescie?
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Wrz 2007, 21:52:26 »
Zuzia  pisz ten przepis :!:

Uloze duzo wszystkiego i bedzie pycha  :!:

zuzia

Pizza (nie na kupowanym cieście) i przepis na cienki spód od tiliam
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Wrz 2007, 08:51:06 »
35 dkg mąki (czyli ok. 2,5 szklanki)
3/4 szklanki mleka (ciepłego)
2 dkg drożdży
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki oleju
łyzka cukru

mleko podgrzewamy (nie musi być przegotowane), rozpuszczamy w nim drożdże.
do miski wrzucamy mąkę, cukier, jajko, sól i mleko z drożdżami.
Wyrabiamy ciasto. Będzie się kleiło strasznie więc olej trzeba dodawać w trakcie wyrabiania - będzie łatwiej.
Ciasto jest gotowe gdy nie ma w nim żadnym grudek a wszystkie składniki są połączone.

Blachę smarujemy cieńką warstwą oleju. Rozciągamy ciasto. Trzeba je naprawdę dobrze rozciągnąć. Warstwa będzie cieńka, ale to ciasto drożdżowe - więc urośnie.
Ciasto smarujemy delikatnie olejem i koncentratem pomidorowym (to już w zależności od uznania)

Ja dodaję:
ser żóły,
wędliny wszelkiej maści albo mięsko (kurczak, wieprzowina, może być nawet mielone, ale każde mięsko trzeba lekko podsmażyć/podgotować - co kto lubi)
pieczarki (podsmażone - koniecznie bo za krótko jest to w piekarniku)
paprykę (lekko podduszoną - żeby trochę wody z niej wyparowało)
oliwki
kukurydzę
etc.
można dodać cebulę - ja jestem uczulona i nie daję, albo daję na kawałku dla mojego K.
Kiepsko sprawdzają sie świeże pomidory, ogórki, grzybki, ananas, groszek i nie pamiętam co jeszcze - był okres eksperymentowania ze składnikami na pizzy.


należy jednak pamiętać by nie przesadzić z ilością składników - gdy wierzch będzie za ciężki - ciasto nie urośnie tak jak powinno.

Moja mama zaczęła robić tą pizze jak ja byłam w podstawówce. W lodówce wtedy zostawały się końcówki wędlin, żółtego sera etc. Robiła pizzę, żeby to wszystko zużyć i tak już zostało. Ja bardzo często robię pizzę jako "przegląd lodówki" i wrzucam tam to co jest, dokupując np. tylko pieczarki bo dają fajny smaczek.


Smacznego!
« Ostatnia zmiana: 26 Maj 2010, 11:08:27 wysłana przez panikarola »

salsa

Odp: Pizza (nie na kupowanym cieście)
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Wrz 2008, 23:09:08 »
zuzia czy to jest rpzepis na cienkie ciasto wloska  na pizze
szukam juz długo dobrego przepisu i ciagle nie znalazłam
\jak mi obiecasz ze bedzie cienka, to wypróbuje
nie lubie pizzy na grubym cieście
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

zuzia

Odp: Pizza (nie na kupowanym cieście)
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Wrz 2008, 23:17:47 »
salsa
to ciasto drożdżowe więc raczej z tych wyższych Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

salsa

Odp: Pizza (nie na kupowanym cieście)
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Wrz 2008, 23:21:01 »
tO JA POPROSZE PRZEPIS NA CIENKIE CIASTO!

kocham pizze z mozarella czosnkiem oliwkami i pomidorkiem albo z łososiem
choc moja ulubiona to pepperoni koniecznie z salami
ALE NA CIENKIM CIEŚCIE !

jo_miekka

Odp: Pizza (nie na kupowanym cieście)
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Wrz 2008, 08:40:47 »
Ja też wolę cienko. Moja siorka ma przepis na cienkie ciasto. Zapytam.

Ja nie jestem fanką pizzy, ale jako sprzątanie lodówki jest super Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Najbardziej lubię pizzę z dwóch-trzech składników. W Toskanii jadłam najpyszniejszą na świecie pizzę z rukolą. Pani przyniosła zwykła pizzę z sosem pomidorowym i serem. Do tego wielką miskę świeżej rukoli. Sypnęła mi byle jak ze trzy garście, chlusnęła na to oliwą i już.
Na boga, jakie to było dobre!
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

tiliam

Odp: Pizza (nie na kupowanym cieście)
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Wrz 2008, 09:42:22 »
DZIEWCZYNY

ja mam sprawdzony przepis na super cienkie ciasto na pizzę - zawsze wychodzi!!!

Składniki

•  1 i 3/4 szklanki mąki (szklanka 200 ml)
   
•  1/2 szklanki letniej wody temperatura ok 37-38 stopni (wsadzam palca, ma być ciepła ale nie gorąca)
   
•  2,5 dkg drożdży (Kupuję takie 10 dag i dzielę je na 4 porcje- jedną zużywam od razu - resztę zamrażam na następne)
   
•  1/2 łyżeczki soli
   
•  1/2 łyżeczki cukru
   
•  2 łyżki oleju

Etapy przygotowania

1.  Z pokruszonych drożdży, cukru, połowy wody i 1-2 łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Ja czekam aż wyrośnie tak do połowy szklanki. Ustawiam na blacie koło zapalonego palika (mają tam ciepło).
     
2.  Mąkę przesiać do miski , dodać sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzic od rąk i stanie się puszyste.Tak przygotowane ciasto można odstawić na chwile kiedy szykujemy składniki pizzy, nie wymaga ono jednak wyrastania.
     
3.  Dużą blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ja używam tej takiej dużej blachy co jest w piekarniku od razu:) ta czarna:)) Ja kładę na nią  papier do pieczenia - na to wylewam olej.  Ciasto cienko rozwałkować nadając kształt koła jednocześnie robiąc troszkę grubszy brzeg. Środek posmarować sosem pomidorowym i posypać serem  - Margerita gotowa, reszta dodatków według uznania, trzeba tylko pamietać, aby nie dawać zbyt dużo mokrych składników (dotyczy każdej pizzy) Piec ok 8-10 minut w temperaturze 220-240 stopni.
Ja ostatnio ograniczyłam się do sera, na to pikantne peperoni, i na to jeszcze raz ser żółty. Pycha. Zawsze wychodzi i robi się naprawdę prosto.
Nawet ja (beztalencie jeżeli chodzi o wypieki na bazie drożdży - dałam radę). Średnio robię ją raz na 2 tygodnie.
« Ostatnia zmiana: 11 Wrz 2008, 09:49:16 wysłana przez tiliam »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

jusia

Odp: Pizza (nie na kupowanym cieście)
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Wrz 2008, 12:26:19 »
mój mąż robi wspaniałą pizze, muszę wydusić z Niego przepis Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
ja też najlepszą pizze jadłam w..."Toskanii" to taka pizzeria na Pietrynie Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj pomidory, bazylia i mozarella , pycha Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

justynaaaa2

Odp: Pizza (nie na kupowanym cieście)
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Wrz 2008, 14:03:50 »
ja też tylko na cienkim cieście, najlepiej takim prawie przezroczystym  Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj najlepsza pizza jaką jadłam była we włoskich dolomitach i to tylko w tej jednej jedynej pizzeri właśnie z serem, czosnkiem, cebulą, oliwkami i polana oliwą  Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj po całym dniu na nartach wsuwałam sama taką wielką pizzę a na deser tiramisu  Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj ale mi się smak przypomniał  :be:
Głupie myśli ma każdy, ale mądry je przemilcza...
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

emcia

Odp: Pizza (nie na kupowanym cieście)
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Wrz 2008, 20:39:36 »
Super, czytacie w moich myslach...

sputnik_sweetheart

  • Gość
Odp: Pizza (nie na kupowanym cieście)
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Sty 2009, 11:27:18 »
tiliam no to naszło mnie na pizzę i robię wedle Twojego przepisu Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj nie wiem czy wyrośnie w moich temperaturach ale postawię przy palniku Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

jo, tak, rukola, już sobie wyobraziłam smak, kocham rukolę!

golinda

  • Gość
Odp: Pizza (nie na kupowanym cieście)
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Sty 2009, 11:29:44 »
ja ostatnio ciasto do pizzy zrobiłam w maszynie do robienia chleba (jest taka opcja wyrabiania i wyrastania ciasta) - wyszło przepyszne, takie puszyste, elastyczne i miękkie jak nigdy - można je rozwałkować na supercienki, a można zrobić taką tradycyjną pizzę domową na puszystym

zwierzatko_mojej_mamy

Odp: Pizza (nie na kupowanym cieście)
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Sty 2009, 11:35:18 »
moj malzon robi najlepsze ciasto na pizze jakie do tej pory jadlam, ja sie nawet nie tykam - przepis taki prosty, ale kiedys wrzucilismy do ciasta ziola i czosnek i to byl strzal w 10 Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

golinda

  • Gość
Odp: Pizza (nie na kupowanym cieście)
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Sty 2009, 11:37:06 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
moj malzon robi najlepsze ciasto na pizze jakie do tej pory jadlam, ja sie nawet nie tykam - przepis taki prosty, ale kiedys wrzucilismy do ciasta ziola i czosnek i to byl strzal w 10 Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

też wrzucam Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

zwierzatko_mojej_mamy

Odp: Pizza (nie na kupowanym cieście)
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Sty 2009, 11:40:13 »
golinda  Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj  Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

sputnik_sweetheart

  • Gość
Odp: Pizza (nie na kupowanym cieście)
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Sty 2009, 17:35:11 »
tiliam polewam!
ciasto proste w wykonaniu i dobre! dodałam też zioła i czosnek Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj nietety nie mam maszyny do chleba więc międliłam Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
zrobiłam z szynką parmeńską i rukolą, mniaaaaam!

salsa

Odp: Pizza (nie na kupowanym cieście)
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Sty 2009, 18:15:13 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
DZIEWCZYNY

ja mam sprawdzony przepis na super cienkie ciasto na pizzę - zawsze wychodzi!!!

Składniki

•  1 i 3/4 szklanki mąki (szklanka 200 ml)
   
•  1/2 szklanki letniej wody temperatura ok 37-38 stopni (wsadzam palca, ma być ciepła ale nie gorąca)
   
•  2,5 dkg drożdży (Kupuję takie 10 dag i dzielę je na 4 porcje- jedną zużywam od razu - resztę zamrażam na następne)
   
•  1/2 łyżeczki soli
   
•  1/2 łyżeczki cukru
   
•  2 łyżki oleju

Etapy przygotowania

1.  Z pokruszonych drożdży, cukru, połowy wody i 1-2 łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Ja czekam aż wyrośnie tak do połowy szklanki. Ustawiam na blacie koło zapalonego palika (mają tam ciepło).
     
2.  Mąkę przesiać do miski , dodać sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzic od rąk i stanie się puszyste.Tak przygotowane ciasto można odstawić na chwile kiedy szykujemy składniki pizzy, nie wymaga ono jednak wyrastania.
     
3.  Dużą blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ja używam tej takiej dużej blachy co jest w piekarniku od razu:) ta czarna:)) Ja kładę na nią  papier do pieczenia - na to wylewam olej.  Ciasto cienko rozwałkować nadając kształt koła jednocześnie robiąc troszkę grubszy brzeg. Środek posmarować sosem pomidorowym i posypać serem  - Margerita gotowa, reszta dodatków według uznania, trzeba tylko pamietać, aby nie dawać zbyt dużo mokrych składników (dotyczy każdej pizzy) Piec ok 8-10 minut w temperaturze 220-240 stopni.
Ja ostatnio ograniczyłam się do sera, na to pikantne peperoni, i na to jeszcze raz ser żółty. Pycha. Zawsze wychodzi i robi się naprawdę prosto.
Nawet ja (beztalencie jeżeli chodzi o wypieki na bazie drożdży - dałam radę). Średnio robię ją raz na 2 tygodnie.



ja bym chciała za ten przepis postawić MAX  GWIAZDEK !!!

zrobiłam na nim pizze z czosnkiem mozarella pastą z oliwek i rukolą - wyszło basko Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

tiliam

Odp: Pizza (nie na kupowanym cieście)
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Sty 2009, 19:00:00 »
to ciesze sie ze smakowala

ja dzisiaj tez robie wlasnie - ciiasto i wsadze do lodowki -jutro mam gosci wiec bedzie jak znalazl
pani z pewnej pizzerii polecila mi wlasnie ze ponic takie ciasto ktore polezakuje dzien w lodowie jest potem smaczniejsze zobaczymy:)

emcia

Odp: Pizza (nie na kupowanym cieście)
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Sty 2009, 19:44:07 »
wyszło super
a myślałam że drożdżowe wymaga wiecej roboty
bardzo smaczne i szybkie

noki

Odp: Pizza (nie na kupowanym cieście)
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Sty 2009, 21:55:06 »
zamiast czosnku dodaje do ciasta swieza starta galke muszkatolowa
a ja mi sie nie chce mieszac w garnkach, to kupuje gotowy chlebek naan i uzywam jako spodu.

Beata

Odp: Pizza (nie na kupowanym cieście)
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Sty 2009, 22:33:25 »
nazwaliśmy ją pizzą pastucha, bo sporo wakacyjnego oscypka w niej było - ale nie tego z Krupówek, tylko oryginalnego, prosto z pienińskiej bacówki. Wypiłam już jedno piwo i dalej mnie suszy.
Ale następnym razem wypróbuję ciasto tiliam, bo dopiero teraz zobaczyłam  Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj


ishka82

Odp: Pizza (nie na kupowanym cieście)
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Sty 2009, 11:05:42 »
Ja czasem robię domową pizzę Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Mam sprawdzony przepis od mamy. Z tym, że w oryginale na jedną pizzę ciasto robi się z podwójnej ilości składników (wychodzi mega grube i puszyste). Ja zmniejszałam stopniowo ilość składników i z połowy wg mnie wychodzi idealnie cienka, ale nie rozpadająca się pizza.

2 szkl. mąki
2 dkg. drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka margaryny
1 żółtko
1 łyżka oleju lub oliwy
1/2 do 3/4 szkl. wody
ewentualnie przyprawy i zioła Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na chwilę. Do mąki dodajemy wszystkie składniki oprócz oliwy i wyrabiamy ciasto. Wodę dodajemy stopniowo tyle ile trzeba. Odstawiamy na jakieś pół godzinki do wyrośnięcia po czym wyrabiamy ponownie z łyżką oliwy. Rozciągamy na blaszkę Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Ja uwielbiam ser zapiekany w brzegach i zawsze tak robię Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Brzegi wtedy są mięciutkie i pyszne Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Ser żółty kroję w słupki i zawijam w brzegach...pycha Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
No a na górę, to co kto lubi Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym do 180 - 200 stopni piekarniku.
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Po burzy zawsze wychodzi słońce Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj