Ciasto na pierogi

Zaczęty przez noki, 01 Lip 2009, 18:33:53

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marlen_ka

a ja Wam powiem, ze przekonałam sie do pierogów i juz nigdy nie powiem, ze trudno je zrobic :) mi poszło łatwo, szybko i przyjemnie, tym bardziej, ze Paweł zagniatał i wałkował ciasto, zebym ja nie musiała sie męczyc :)

emcia

Cytat: callja w 18 Kwi 2010, 14:46:43
chyba musze dołączyć do klubu wstydzących ;)

za to pamiętam, że moja mama ZAWSZE robiłą ciasto pierogowe na drożdżach, bez jajek - na kilogram mąki 5 dag drożdzy rozpuszczonych w ciepłym mleku, z odrobina cukru; gdy podrosły, wlewała drożdze do mąki i wyrabiała. Pierogi były mięciutkie, nie pękały w czasie gotowania, a na mój babski rozum - chyba w tej wersji ciastowej dałoby się je piec (niekoniecznie gotować).

A przepis z maślanką ciekawy, może wreszcie sę zdecyduję na zrobienie "własnych" pierogów ;) na przykład "dziadowskich" = podlaskich (twaróg, cebulka, kasza gryczana - i w oryginalnej wersji obowiązkowa odrobina świeżej mięty).
Babcia takie robiła, właśnie z miętą.
Sama nadal nie zrobiłam, no ale może, może...

Ala84

Właśnie zrobiłam ciasto według przepisu Kuronia , ale bez jajka. Pierogi wyglądają i smakują bardzo dobrze. Foszek dziękuję i polewam :-)

wis

Stary wątek, ale mam rewelacyjny przepis na ciasto:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe44836.html

Jak to określił mój M - miazga :) Robi się szybko, nie klei się do stolnicy, łatwo się wałkuje i przede wszystkim ciasto jest pyszne, bardzo delikatne w smaku :)

emcia

w końcu jakaś szansa na sukces ;)

calla

Z maka tortowa? Pierwsze slysze.

Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

jestynka

Cytat: calla w 07 Lut 2014, 19:56:32
Z maka tortowa? Pierwsze slysze.



a z jaką robisz?
tortowa jest najdelikatniejsza
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

calla

Cytat: jestynka w 07 Lut 2014, 22:14:47
a z jaką robisz?
tortowa jest najdelikatniejsza

pszenna. Nigdy nie slyszalam, ze mozna z innej.

Tzn. raz robilam z pelnoziarnistej. Ciasto bylo twarde jak kamien.
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

wis

calla tak, tortowa. Ciasto jest mięciutkie i delikatne.

emcia

#34
Cytat: wis w 07 Lut 2014, 13:32:57
Stary wątek, ale mam rewelacyjny przepis na ciasto:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe44836.html

Jak to określił mój M - miazga :) Robi się szybko, nie klei się do stolnicy, łatwo się wałkuje i przede wszystkim ciasto jest pyszne, bardzo delikatne w smaku :)

Dodany tekst: 06 Cze 2014, 11:14:26

Cytat: emcia w 07 Lut 2014, 18:42:13
w końcu jakaś szansa na sukces ;)
pełen sukces, zdecydowanie polecam