Przepisy na dania dla niemowlat :)

Zaczęty przez vobi, 21 Maj 2009, 08:09:50

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sweedee

Cytat: aja w 26 Maj 2009, 08:40:31
twinnie a co na to zatwardzenie? bo u nas od dwóch cisza po marchewkowej!

i co zamiast dyni dodać?

na zatwardzenie miksowałam jabłko
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

vobi

sweedee, powaznie??? Pyza po jablku to ma dopiero zatwardzenie...

jusia

zrobilam kisiel z malin, jadl az Mu sie uszy trzesly, ale krzywil sie niemilosiernie ;)
przepis:
garsc malin zagotowac w niewielkiej ilosci wody, przetrzec przez sitko, dodalam pol lyzeczki cukru (trzeba bylo, bo za kwasne), płaska lyzeczke maki ziemniaczanej rozprowadzilam w niewielkiej ilosci ziemnej wody, wlalam na gotujacy malinowy kompot, pozniej jeszcze wkruszylam w to biszkopcika, pyyyyszne ;)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

aja

o to i ja dzisiaj zrobie bo i maliny się zmarnują!

nionczka

Ja czytalam fajny przepis w necie, ale jeszcze nie robilam. Upiec jablko, fileta z indyka upiec na grilu, dodac gotowanego ryzu i wszystko zmiksowac. Moze byc pyszne, ale moja dziecina jeszcze nie je ani ryzu ani miesa.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

abkasia

#30
my dostalismy na chrzciny dla malego taki sprzecik
http://www.amazon.com/Beaba-Babycook-Baby-Food-Maker/dp/B001LQCOIS
najpietrw gotuje sie w tym produkty na parze,a  potem w tym samym miele.. bardzo fajnei to wyglada, nie jest duze. juz nie moge sie doczekac az to wyprobuje!!

twinnie77

A Hubcio obecnie najbardziej zajada się owocami. Dziadek  z działki przynosi: maliny, czarne, czerwone i białe porzeczki, agrest i wiśnie. Poza tym kupuję też arbuza, wszystko wpiernicza :)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

nionczka

Babycooka, maja wszyscy moi znajomi :-)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

abkasia

Cytat: nionczka w 09 Lip 2009, 15:10:32
Babycooka, maja wszyscy moi znajomi :-)
i jak im sie sprawdza? mi sie bardzo podoba, choc jeszcze z niego nie korzystalam...

nionczka

Cytat: abkasia w 09 Lip 2009, 15:16:41
i jak im sie sprawdza? mi sie bardzo podoba, choc jeszcze z niego nie korzystalam...

Wszyscy zachwyceni. Nawet sobie w nim gotuja jedzenie. To u nas najpopularniejszy prezent z  okazji narodzin dziecka. Ja tez mialam dostac, ale nie chcialam bo mam juz duzego robota i nie bardzo mam miejsce na kolejne graty. Ale funkcja programowania robota marzy mi sie...
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aja

zrobiłam kisiel - dla mnie bomba fakt że niezły kwas ale posłodziłam! bo nawet i ja bym tego nie zjadła!

doris8008

a teraz coś z zupełnie innej beczki, a mianowicie pytanie w kwestii żółtka - że niby trzeba podawać w zupkach od skończenia szóstego m-ca życia (co drugi dzień). no i luz. ale jak to w praktyce się robi? gotuje się jajko na twardo i wydłubuje żółtko, czy po prostu żółtko płynne dodaje się do gotującej się zupki żeby się ścięło?

vobi

doris8008 najpierw zoltko z jajka ugotowanego na twardo, a pozniej mozna juz do zupy wrzucac zeby sie scielo

doris8008

Cytat: vobi w 10 Lip 2009, 19:17:04
doris8008 najpierw zoltko z jajka ugotowanego na twardo, a pozniej mozna juz do zupy wrzucac zeby sie scielo

a no i pięknie! :beer:

marax

#39
Cytat: nionczka w 09 Lip 2009, 11:42:11
Ja czytalam fajny przepis w necie, ale jeszcze nie robilam. Upiec jablko, fileta z indyka upiec na grilu, dodac gotowanego ryzu i wszystko zmiksowac. Moze byc pyszne, ale moja dziecina jeszcze nie je ani ryzu ani miesa.
jak sobie pomysle ile czasu to zajmuje to mi sie odechciewa ugotowac ryz upiec na grillu filet i jeszcze jablko w osobnym garnku .Zaczelam od wczoraj malej wprowadzac nowe produkty i kupuje sloiczki nie mam weny na to gotowanie.Kilka razy wczesniej zrobilam zupke ale jakos szybciej mi to poszlo wrzucilam wszytko do garnka i gotowe .

Beata

ja już kiedyś pisałam, że u mnie bardzo sprawdziły się mrożonki: w zamrażarce w pudełkach miałam wszystko: mieszanki jarzynowe i warzywa solo (brokuły, kalafior, marchewkę fasolkę).
Brałam do małego naczynia (średnica 10cm) np.  2-3 róże kalafiora, jeden ziemniak w kostkę, kilka kropel oleju z p.w. zalewałam wodą i na małym ogniu gotowałam do miękkości w międzyczasie dosypywałam np. kaszę mannę, lub ugotowany wcześniej ryż albo kaszę które starałam się gotować nam do obiadu, potem do blendera kilka bzyknięć (na początku dłuższych potem coraz krótszych) i to wszystko.
I tak robiłam różne kombinacje kalafiorowo-brokułowo-fasolkowo-marchewkowe itp.
Do tego dodawałam osobno ugotowane mięso (najczęściej filet na parze, którego reszta szła pod kanapkę) i to naprawdę robiło się 'przy okazji"

nionczka

Mi gotowanie nie zajmuje wiele czasu. Obieram warzywa, gotuje (tzn. warzywa gotuja sie same a ja w miedzyczasie robie cos innego). Pozniej miksuje, pakuje do pojemniczków i mroze. Pozniej tylko wyjac porcje na dany dzien i gotowe.

A do tego przepisu, ktory podalam to jablko i indyk moga piec sie na tym samym grilu. W tym samym czasie gotuje sie ryz, ktory moze byc rowniez dla doroslych.
Ja nie mam czasu specjalnie na gotowanie bo przy pracy na plenym etacie i malym dziecku to raczej nie jest latwe, ale staram sie. Staram sie bo lubie gotowac i lubie jesc. I chce moje dziecko wychowac w przekonaniu, ze kuchnia to cos wiecej niz miejsce, w ktorym stoi mikrofalówka.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

foszek

Przekładaniec z pasztecikiem drobiowym

od 9. miesiąca
2 kromki chleba tostowego,
10 dag mięsa drobiowego,
pół marchewki,
ćwiartka małej cebulki,
masło

Ugotuj mięso i warzywa w lekko osolonej wodzie, potem wyjmij z wywaru i zmiksuj na gładką pastę (jeśli wszystko najpierw pokroisz, szybciej się ugotuje). Aby pasta nie była za gęsta, możesz dodać 2-3 łyżki wywaru. Każdą kromkę chleba tostowego przekrój tak (podobnie jak się kroi biszkopt tortowy na krążki), by otrzymać 2 cienkie kromki z jednej. Odkrój skórkę chlebową. Posmaruj kromki cienko masłem i pastą drobiową i złóż je ze sobą jak kanapkę. Powstanie przekładaniec złożony z czterech kromek chleba przełożonych pastą drobiową. Zewnętrznych kromek niczym nie smaruj. Zawiń przekładaniec w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut. Potem wyjmij, rozwiń z folii i pokrój na cienkie paski.

Warzywny quartet
od 8. miesiąca
pół marchewki,
kilka małych różyczek brokułu,
ćwiartka kalarepki,
ćwiartka buraka

sos: pomidor, łyżeczka masła, szczypta suszonego koperku, płaska łyżeczki kleiku ryżowego (niekoniecznie)

Przygotuj sos - pomidora sparz, zdejmij skórkę, pokrój na małe kawałki i wrzuć na rozgrzane na patelni masło, duś aż zmięknie ciągle mieszając, następnie przetrzyj przez drobne sitko, dodaj koperek i - jeśli sos będzie za rzadki - kleik. całość dobrze wymieszaj. Marchewkę i kalarepkę obierz, umyj i pokrój na cienkie słupki. Brokuły umyj. Marchewkę, kalarepkę i brokuły ugotuj na parze (uważaj, by się nie rozgotowały). Buraka wyszoruj i ugotuj w wodzie do miękkości, potem ściągnij skórkę i pokrój go w słupki. Ostudzone warzywa ułóż na talerzyku, a w środek nałóż sos. Maczaj warzywa w sosie i podawaj maluchowi do rączki do samodzielnego jedzenia. Możesz przygotować też słupki ze świeżych owoców i podać je z owocowym dipem (np. ze zmiksowanych jagód i wiśni).

Jabłko z mlekiem waniliowym
od 6. miesiąca
słodkie jabłko,
50 ml mleka modyfikowanego (lub z piersi),
szczypta startej laski wanilii

Jabłko umyj, starannie wydrąż usuwając ogryzek i włóż do małego naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Wymieszaj mleko z wanilią i wlej wydrążony otwór. Piecz jabłko w temp. 180 stop. przez ok.15 minut. Po ostudzeniu zdejmij skórkę. Rozgnieć jabłko widelcem, podawaj na ciepło.



Owocowy indyk
Karmione piersią: Od 7 m-ca
Karmione sztucznie: Od 6 m-ca

Pół jabłka
Pół gruszki
20 g surowej piersi indyka
łyżka gotowanego ryżu
łyżeczka masła lub oliwy z oliwek

Owoce umyj, cienko obierz i rozgotuj w niewielkiej ilości wody. Osobno ugotuj mięso, wyjmij z wywaru, wymieszaj z owocami i ryżem i zmiksuj. Na koniec dodaj łyżeczkę masła lub oliwy z oliwek.

Ryba w sosie warzywnym

Od 9 m-ca
nieduży filet z delikatnej ryby morskiej
łyżka oliwy z oliwek
szczypta bazylii i soli (niekoniecznie)
ziemniak
mała marchewka
1-2 różyczki brokułów
1 małej cebuli

Oliwę z oliwek wymieszaj z bazylią (ew. solą), skrop filet rybny i upiecz w folii. Warzywa umyj, ziemniaka i marchew obierz. Wszystkie warzywa zalej odrobiną wody (jeśli je pokroisz, szybciej się ugotują), rozgotuj, ostudź i zmiksuj na sos - jeśli będzie za rzadki, możesz go zagęścić kleikiem ryżowym. Polej sosem upieczoną rybkę.

Kolorowa jajecznica

Od 12 m-ca
jajko
łyżka mleka modyfikowanego

porcja warzyw odpowiednia dla twojego malucha: pomidor lub szczypiorek albo koperek

Warzywa umyj. Pomidora sparz, obierz ze skóry, pokrój w kostkę. Szczypiorek ew. koperek drobno posiekaj. Jajko umyj, sparz wrzątkiem i wbij na suchą teflonową patelnię, dodaj mleko i pomidory. Całość wymieszaj, aż zgęstnieje na jajecznicę. Przełóż jajecznicę na talerzyk i posyp szczypiorkiem lub koperkiem.

siog

Drogie Mamy,

podzielcie sie przepisami na obiadki, zupki itp. Zupelnie juz nie wiem co gotowac  :crazy: i naprawede mnie to doluje, bo chce zeby mala jadla dobrze ale tez roznorodnie. gotujecie kilka porcji i zamrazacie?

:beer:  :pray: :pray:

zuzia

siog
ja na tą chwilę gotuję i zamrażam, ale Michał je głownie zupy na razie. i to co my jemy w ilości znikomej.
dzisiaj K. odebrał dla mnie ksiażkę o obiadkach dla dzieci. ja będzie coś ciekawego to wrzucę.

zosia2007

chyba vobi wklejala ta strone w innym watku - zapisalam sobie w ulubionych wiec wam przeklejam
http://www.przepisydladzieci.webpark.pl/10.htm

mobka

A ja mam w planach zapasteryzowanie w sloiczkach sezonowych owocow od rodzicow. Tylko nie wiem, jak sie do tego zabrac... chcialabym glownie sliwki, maliny, wisnie, porzeczki...
Choc moze zamrozic... hmmm... mam -18st w zamrazalniku - na ile taka temperatura starcza? W sensie dlugosci mrozenia.

Kasia

mobka ja mroże :) nie wiem w jakiej temperaturze ale mam normalną lodówkę :)
nawet po roku owoce są OK,

aja

#48
tak tak to jest bardzo fajna stronka http://www.przepisydladzieci.webpark.pl/11.htm
ja w zasadzie gotuje już normalnie - młody je to co my


http://gotowanie.onet.pl/11287,309,24810,,selery_panierowane,kuchniadladzieci.html

giga

Cytat: jusia w 09 Lip 2009, 10:31:34
zrobilam kisiel z malin, jadl az Mu sie uszy trzesly, ale krzywil sie niemilosiernie ;)
przepis:
garsc malin zagotowac w niewielkiej ilosci wody, przetrzec przez sitko, dodalam pol lyzeczki cukru (trzeba bylo, bo za kwasne), płaska lyzeczke maki ziemniaczanej rozprowadzilam w niewielkiej ilosci ziemnej wody, wlalam na gotujacy malinowy kompot, pozniej jeszcze wkruszylam w to biszkopcika, pyyyyszne ;)
czy mogą być truskawki zamiast malin ?


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login