Szparagi zapiekane z szynką

Zaczęty przez golinda, 30 Kwi 2009, 09:04:56

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

golinda

Przepis znalazłam na Czarnej Oliwce i lekko go zmodyfikowałam
Wyszły bardzo dobre, ale ja jednak wolę z masłem i bułką tartą :)

Składniki:
20 szparagów (ja zrobiłam zielone), 4 cienkie plastry szynki, 50 g masła, szklanka mleka, 100 g tartego żółtego sera, łyżka mąki, starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Jak przyrządzić?
Szparagi obrać, opłukać. Włożyć do osolonego wrzątku, gotować 15 min. Połowę masła stopić, wsypać mąkę, podgrzewać, nie rumieniąc. Stale mieszając, wlewać zimne mleko, dodać pieprz, sól, szczyptę gałki muszkatołowej. Zestawić z ognia, gdy sos się zagotuje. Ugotowane (nie rozgotowane, muszą być lekko twardawe) szparagi odsączyć, podzielić na 4 części i każdy pęczek zawinąć w plaster szynki. Połowę sosu wlać do płaskiego, żaroodpornego naczynia. Szparagi układać w naczyniu, zalać pozostałym sosem, posypać serem. Zapiekać ok. 20 min w rozgrzanym (170C) piekarniku.

ishka82

golinda, aż mi ślinka pociekła po brodzie ;) Uwielbiam takie szparagi :thumbup:

tachogti

Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

golinda


tachogti

ja jeszcze u nas nie widzialam  :crying:
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

zosia2007

juz sie nie moge doczekac mojej nowej kuchni zeby zrobic te szparagi :)

panikarola

ja mam jeszcze do zrobienia te szparagi w piwie od wróbelka z zeszłego roku  :blush:
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

mayagaramond

#7
Cytat: golinda w 30 Kwi 2009, 09:04:56
Wyszły bardzo dobre, ale ja jednak wolę z masłem i bułką tartą :)
a nie mowilam? Nie ma to jak klasyka :)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wrobelek0403

u nas szparagi juz od paru dni sa na stole praktycznie codziennie  :mocking: :mocking: wczoraj zielone z jajkiem sadzonym i sałatką wiosenna  :jejeje:

a co do gotowania: polecam ugotowac we wrzatku z łyzeczka soli, lyzeczka masła i lyzeczka cukru  :thumbup:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

supersluby.pl

Ślinka aż cieknie. ;p Dzisiaj sama spróbuje zrobić na obiad :)
www.SuperSluby.pl Wejdź i sprawdź co jesteśmy w stanie Ci zaoferować!

justynaaaa2

wiecie co wstyd się przyznać, ale ja chyba tylko raz w życiu jadłam szparagi  :blush: w zeszłym roku raz kupiłam i więcej nie pamiętam, żebym miała okazję :hmm: w smaku ok ale nie wiedziałam jak to obrać, za dużo zabawy z tym miałam, w garnku się nie mieściły  :mocking: i sobie darowałam ;) ale jakby mi ktoś przyrządził to chętnie bym zjadła :P

twinnie77

Dzisiaj na kolację będę te szparagi robić :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

#12
Cytat: wrobelek0403 w 01 Maj 2009, 10:57:28
a co do gotowania: polecam ugotowac we wrzatku z łyzeczka soli, lyzeczka masła i lyzeczka cukru  :thumbup:

i plastrem cytryny. Na watku szparagowym wstawilam kiedys "instrukcje obslugi":

http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,1832.msg104437.html#msg104437
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

iksa_nl

Golinda, a co z pozostałą połową masła? połowę do sosu a reszta?  :hmm:

Anyway, dałam całość do sosu, wyszło bardzo smaczne :D
Z braku zwykłego żółtego sera zapiekłam pod wędzoną goudą.

golinda

Cytat: iksa_nl w 20 Maj 2009, 14:25:35
Golinda, a co z pozostałą połową masła? połowę do sosu a reszta?  :hmm:



ja też dałam całość do sosu, ale niby do gotowania szparagów się daje

twinnie77

Cytat: twinnie77 w 16 Maj 2009, 15:08:26
Dzisiaj na kolację będę te szparagi robić :)

Były boskie :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ishka82

chyba dziś lub jutro popełnię :D

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ishka82

robiłam dziś znowu...uwielbiam :D