Sernik z rosą, szybki i prosty w wykonaniu :)

Zaczęty przez didi_loczek, 11 Sty 2009, 12:30:49

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

didi_loczek

WAŻNA UWAGA !!!!!!
Jak kupimy ser w pudełku mielony (typu president) to dajemy 1 szklankę mleka na 1kg sera.
Jeśli kupimy zwykły twaróg pełnotłusty, należy zmielić go trzykrotnie i dać 2 szklanki mleka na 1 kg sera.


Ciasto:

0.25 kostki margaryny
7 dag cukru pudru
20 dag mąki
1 jajko


Tłuszcz siekamy z mąką i cukrem, dajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta
i wkładamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Ciasto powinno być również na brzegach blachy.

Ser:

1 kg sera
1 lub 2 szklanki mleka ( zależności od sera)
0,5 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 całe jajka
4 żółtka
1 budyń śmietankowy
1 zapach waniliowy.

Odlewamy pól szklanki mleka i rozprowadzamy budyń. Wszystkie składniki oprócz budyniu ubijamy mikserem aż uzyskamy gładką masę.
Do ubitej masy dodajemy budyń rozpuszczony w mleku.  Wszystko mieszamy i wylewamy na ciasto. Piec około godziny w 200 stopniach.
Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na ciasto pianę  z białek ubitą z 4 łyżkami cukru.



Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ze_nitka

#1
Ślinka mi pociekła... i mężowi również, super apetycznie wyglada ten sernik... nie wiem czy dziś uda mi się oprzeć chęci zrobienia go :D jeszcze gdyby tylko produkty zechcialy same przyjsc do mnie ;)

Dodany tekst: nie 11 sty 2009 14:02:41 GMT-1

Didi_loczek, na jaki wymiar blachy jest ten sernik?

jusia

ten sernik jest pyszny, znam ten przepis od lat...wg mnie ta rosa ro sie robi od oleju, ktory wylazi na wierzch
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

didi_loczek

ze_nitka ja robiłam na blaszce o wymiarach 23cm na 28cm. Można zrobić na większą.

Jusiolku, rosa pojawia się na pianie ubitej z cukrem i robi się z cukru karmelizowanego :D

ishka82

didi_loczek, ile żółtek idzie do masy? Bo rozumiem, że białka ze wszystkich jaj ubijamy i dajemy na wierzch...

didi_loczek

ishka82 w sumie potrzebujemy 7 jajek.

1 idzie w całości do ciasta;
2 idą w całości do masy serowej;
4 jajka dzielimy na żółtka i białka, żółtka idą do masy serowej, z białek ubijamy pianę na wierzch

:D

ishka82

Cytat: didi_loczek w 11 Sty 2009, 19:27:06
ishka82 w sumie potrzebujemy 7 jajek.

1 idzie w całości do ciasta;
2 idą w całości do masy serowej;
4 jajka dzielimy na żółtka i białka, żółtka idą do masy serowej, z białek ubijamy pianę na wierzch

:D
Dzięki za rozwianie wątpliwości jajecznych :point_lol: :beer:

didi_loczek

Cytat: ishka82 w 11 Sty 2009, 22:10:15
Cytat: didi_loczek w 11 Sty 2009, 19:27:06
ishka82 w sumie potrzebujemy 7 jajek.

1 idzie w całości do ciasta;
2 idą w całości do masy serowej;
4 jajka dzielimy na żółtka i białka, żółtka idą do masy serowej, z białek ubijamy pianę na wierzch

:D
Dzięki za rozwianie wątpliwości jajecznych :point_lol: :beer:

drobiazg, moja specjalność do fiz. jądrowa ;D a od jąder do jajek niedaleko  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

salsa

didi_loczek mOja Mamcia piecze sernik z taka pianą z białek i kruszonką ;)
nie wiedziałam,ze to z rosą;)

piękna fotka  :thumbup:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

didi_loczek

Cytat: salsa w 11 Sty 2009, 22:15:32
didi_loczek mOja Mamcia piecze sernik z taka pianą z białek i kruszonką ;)
nie wiedziałam,ze to z rosą;)

piękna fotka  :thumbup:

Salsa, z kruszonką?? To musi być trochę inny przepis, tu rosa robi się z cukru który wytrąca się piany

A do zdjęcia wyjęłam najlepszą zastawę   :mocking:  Skoro mowa o książce kucharskiej strefowej  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

aniak1211

A myslalam dzisiaj zeby sobie serniczek upiec a tu taki piekny przepis :thumbup:

Tylko czy sie upiecze w tym moim piekarniku...

salsa

aaa
, widzisz, bo ja nie słodyczowa, wiec nie czytałam przepisu tylko sobie fotkę i obejrzałam a wygląda bardzo podobnie do sernika mojej mamy   z taką kruszonką na pianie z białka lol

Właśnie jak byliśmy teraz w domu to gotowałam jakieś cuda i moja Mama mowi mi, ze powinnam ksiązkę kucharską wydać-smiac mi sie chciałao, bo akurat o tym gadamy obecnie lol
z fotek jedzenia to mam tylko jedne, jak moj mąz kiedys zrobił fotkę nadziewanego bakłażana, którego zrobiłam, ale ma chyba w telefonie ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

giga

Ostatnio piekłam sernik dwukolorowy, sernik z brzoskwiniami, sernik a orzechami, teraz pewnie czas na sernik z rosą. :thumbup:

didi_loczek,,czy po upieczeniu od razu wyjmujesz ciasto z piekarnika?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


giga

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

gioseppe

http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

ze_nitka

POMOCY! Czy ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika?

kasiad

Cytat: ze_nitka w 13 Sty 2009, 20:23:33
POMOCY! Czy ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika?

ja zawsze wstawiam do nagrzanego 5-10 minut wcześniej piekarnika  ;)

ze_nitka

Kasiad polewam :)
Mi ta masa serowa wyszła strasznie rzadka... i ogrom jej wyszedł... to dobrze?

kasiad

#19
ze_nitka jak robiłaś wg przepisu i tak dużo jej wyszło to znaczy, że tak miało być  ;) spokojna głowa, się upiecze  :thumbup:

ze_nitka

#20
Mam za płytką blachę i nie wiem gdzie zmieszcze białka ;) bo już ser jest po brzegi ;)

Dodany tekst: 13 Sty 2009, 22:05:45

Sernik wyjęty i stygnie... rosy na razie nie ma. Ciasto się trzesie jak galareta, czy to trzeba czekać z wyjęciem do całkowitego wystygnięcia?

didi_loczek

#21
ze_nitka za późno odpowiadam bo wcześniej nie zaglądałam  :headbang:

Ja ZAWSZE wkładam ciasto do nagrzanego piekarnika.

Masa serowa ma być rzadka, nawet powiedziałabym lekko płynna, w czasie pieczenia zgęstnieje i będzie okey.
Rosa powinna "wyjść" po jakimś czasie, mi tym razem nie wylazła - świnia  :zly:
Aha, ciasto kroję czy wyjmuję z brytfanny dopiero po całkowitym wystygnięciu.

bagietka12

uwielbiam ten serniczek :)

moja mama czesto go piecze :)

ze_nitka

didi_loczek, piekarnik mial 150 (lepiej niz 20 :P)
Idę zobaczyć jak tam rosa....