Ciastka Cranberry Noel dla Jo

Zaczęty przez sonja, 13 Lis 2008, 14:00:44

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jo_miekka


sonja

Daję linki, bo nie chce mi się tłumaczyć :D

http://www.marthastewart.com/recipe/maple-pecan-shortbread
http://www.marthastewart.com/recipe/lime-meltaways-from-the-martha-stewart-show

Pekanowe to moje ukochane, mają zaskakujący lekko słonawy, karmelowy smak.
Limonkowe są troszkę gorzkawe. I bardzo delikatne.

jo_miekka

#102
Dzięki, Sońka!

Nie znoszę jak dają w przepisie "cup".

fasolka1980

jo_miekka cup to po prostu 250ml

mam takie "hamerykańskie" miarki - cups'y różnej wielkości i sa podane odpowiedniki w ml

jo_miekka

to wiem, ale i tak nie lubię
i kto to widział, żeby cup miał 250ml aż :D

a te ciacha mogą trochę poleżeć?
zrobiłabym dzisiaj i byłyby na Nowy Rok dla ludzi :)

sonja

jo_miekka jasne :) moje leżą od tygodnia przed świętami i są nadal git :D
Ja mam miarkę z cupem i ją kocham miłością bezgraniczną. Uważam ten system za bardzo przejrzysty :)

jo_miekka

Sonja, rozumiem, że zrobiłaś ich po milionie, skoro jeszcze masz :)

Jedyny przejrzysty system to system wagowy - gramy, dekagramy i kilogramy, a nie jakieś cupy!

sonja

jo_miekka no, rozumie się samo przez się, że miliony :D
Gramowy też jest niezły, od kiedy mam dobrą wagę :)
Ale szczerze, to bardziej niż cupy wkurzają mnie farenheity.

fasolka1980

sonja 1 cup (2 sticks) unsalted butter to ile? 250 g?

jo_miekka

niby że stick ma 125g ponoć... czyli 250

sonja

fasolka1980 ja zawsze 2 sticks liczyłam jako 200 g i tak dawałam.

Tu jest jakiś przelicznik http://wiki.answers.com/Q/How_many_grams_in_1_stick_of_butter

fasolka1980


emcia

aaaa :)
to ja już wiem czemu mi kiedyś coś nie wyszło
bo mam za małe "cupy"
:)

effik

jutro będę robić maślane z brandy, chyba sonja dawała przepis kiedyś. tylko z rumem zamiast brandy ;)

jo_miekka

#114
effik jeśli to te same, które ja robiłam z metaxą, to są super :D

Dodany tekst: 29 Gru 2010, 15:06:11

o te: http://mojewypieki.blox.pl/2010/11/Zimowe-maslane-ciasteczka-z-rumem-buttered-rum.html

effik

na te się też zasadzam, ale takie foremkowe teraz robię :)

jo_miekka

#116
nie mieli pekanów w sklepie


Dodany tekst: 29 Gru 2010, 21:11:14

zrobiłam ciasto na limonkowe, piec będę jutro, ale na surowo też pyszne :)

fasolka1980

kupiłam pekany, zrobiłam ciasto, ale chyba dodałam za duzo mąki, albo za mało masła, bo bardzo się kruszyło  :hmm:  no nic, siedzi w lodówce, zobaczymy co z tego będzie

a co zrobiłyście z ta cake flour? bo ja dałam normalną mąkę - to chyba zle nie?

jo_miekka

Cytat: fasolka1980 w 30 Gru 2010, 08:28:20
a co zrobiłyście z ta cake flour? bo ja dałam normalną mąkę - to chyba zle nie?

eeee, chyba nic się nie stanie
Sońka przyjdzie, to powie

Kasia

Cytat: fasolka1980 w 30 Gru 2010, 08:28:20bo bardzo się kruszyło  hmm


moje kruszyłu się wyjatkowo, nie dałam rady pokroić :(

musiałam lepić placki

ale ciastka pyszne :)

fasolka1980


jo_miekka

i właśnie chyba tak zrobię
i z włoskimi, bo p[o pekany nie będę już jechać

zuzia


Kasia

Cytat: zuzia w 30 Gru 2010, 09:44:49nie, to chyba inne zupełnie są
to te same, tylko nie tytułowe cranberry oel tylko ciasteczke pekanowe, które sonja wrzuciła kilka postów wyżej :D

sonja

Fasolko, ja daję zwykłą mąkę. To pekanowe kruszy się okrutnie! A ja jeszcze wycinam. Czasem oszukuję i dodaję trochę śmietany - wychodzi bajecznie elastyczne i bez szkody dla ciasta :)