0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Przepis jest Marthy Stewart, kiedyś przypadkowo obejrzałam i się zakochałam w tych ciastkach. Niestety nie zapisałam, ale znalazłam o tu: Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Podaję za w.w. forum:225 g masła miękkiego1/2 szklanki cukru2 łyżki mleka1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego1/2 łyżeczki soli2,5 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki suszonej żurawiny (ok. 10-12 dkg)1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów lub orzechów włoskich/laskowych/pistacjiok. 100 g wiórków kokosowychMasło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę,dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko.Z ciasta uformować dwa wałki ok. 30 cm długości. Posmarować każdy wałek wodą iobtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto połozyć na kawałku folii spożywczej i szczelnieje owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto donastępnego dnia.Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia.Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierzedo pieczenia i piec ok. 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.Moje zmiany:zamiast pekanów nerkowce - rewelacyjnie się sprawdziłyzamiast wiórków kokosowych - płatki migdałoweCiastka są delikatne, kruche, maślane. Rewelacyjne!! Zrobiły furorę (chyba największą obok czeskich na winie) rok temu u nas na święta i w tym roku też będą:)
riannkaile zajęło ci zrobienie tych ciasteczek?bo zastanawiam się co dać dziewczynom w pracy na święta i tak sobie umyśliłam, że może te ciasteczka + pierniczki zrobić Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
dziewczyny nie mam miksera, a robot który mam jest okropny i myśląc o walce z nią odechciewa mi się wszystkiego. Czy zrobię te ciastka ręcznie w misce przy użyciu trzepaczki? bo z opisu wygląda, że najważniejsze jest zmiksowanie masła i cukru
riannka jakie ładne ciasteczka Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zalogujrobię w weekend już na pewno, na pewno!a co to za ciekawe naczynie, w którym są? bo tak z góry ciekawie wygląda...
Ja bym utarła tzw pałką, a jak nie to łyżką drewnianą masło z cukrem:)
a ciasteczka sa kwaskowate?? bo mam ochote na takie kwaskowate- winne Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj