MUMIA.. czyli pierś z kurczaka zapiekana w cieście francuskim

Zaczęty przez tiliam, 27 Wrz 2008, 18:04:49

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tiliam

Przepis nie jest mój, znalazłam go przypadkowo w necie-nawet nie pamiętam na jakiej stronie. Zachęcił mnie - i zainspirował do nazwania MUMIA:) :D
mnie jednoznacznie z mumią właśnie mi się kojarzy:)

SKŁADNIKI:

1 pierś z kurczaka (podwójna),
ciastko francuskie (1 opakowanie wystarcza na 2 piersi)
2 plastry żółtego sera,
1 jajko,
cebula
sól, pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Pierś dzielimy na 2 części - dokładnie je solimy i pieprzymy.
Cisato francuskie dzielimy na 2 części - po jednej na każdą pierś.

Każdą część ciasta przycinamy do odpowiednich rozmiarów : z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte.
Na środku bowiem kładziemy pierś, kawałek sera żółtego  - i owijamy całość warkoczami (kawałkami naciętymi) - na przemian paseczek prawy potem lewy itd. Utworzy to kształt mumii :)
Paseczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-35 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruche.


najlepiej smakuje z warzywami :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

Ooo! Jakie ładne! Zawsze chciałąm coś takiego zrobic, ale się bałam, że mi to zawijanie nie wyjdzie...
Muszę chyba spróbować.

ishka82


twinnie77

Pamiętam ten przepis z Galerii Potraw!!!

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,23138222.html

Tylko tu jest boczek zamiast żółtego sera...

Ale są fotki jak to zrobić :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

kotabma

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magdarynka

Robilam raz  z przepisu na gazecie wlasnie. Dla mnie za duzo zawijania i na tym razie sie skonczy ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

konwalia

ja dzisiaj robię na obiad wersję z boczkiem i serem

olgaaa1

A to ciasto francuskie mi nie klapnie? :) Poza tym czy pierś z kurczaka nie lepiej posmażyć deliatnie?

konwalia

mężusiowi smakowało, mimo że na początku mówił, że bandaży jeść nie będzie  :rofl1:

wis

Start przepis, ale odgrzebuję :)
Robię z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Miało być z fetą, ale chyba było bo to za słone - zjadłam jednego pomidora i doszłam do takiego wniosku :D

Upiekę je wieczorem to pokażę jak wyszły :)

emcia


zuzia

oooo
może i ja zrobię
gdzie kupujecie francuskie ciasto?

emcia

Cytat: zuzia w 23 Lis 2010, 12:41:40
oooo
może i ja zrobię
gdzie kupujecie francuskie ciasto?
na lewo przez parczek ;)
czyli w biedronce

zuzia

Cytat: emcia w 23 Lis 2010, 12:42:14
na lewo przez parczek ;)
czyli w biedronce
dzieki
ja kiedyś kupowałam w tesco ale mam wrażenie, że się popsuło
:beer:

emcia

Cytat: zuzia w 23 Lis 2010, 12:42:51
dzieki
ja kiedyś kupowałam w tesco ale mam wrażenie, że się popsuło
:beer:
kupowałam też w lidlu
też bardzo fajne

wis

Cytat: zuzia w 23 Lis 2010, 12:41:40
oooo
może i ja zrobię
gdzie kupujecie francuskie ciasto?
Ja kupiłam akurat w Almie, jest z firmy Henglein i to jakaś wersja light 30% mniej tłuszczu ;) zwykłego nie było.
Ale tak jak Emcia pisze, w biedronce jest dobre - zazwyczaj tam kupuję.

Bałam się, że mi to zawijanie nie wyjdzie, ale nie jest źle.

Tak w ogóle to miało to być w cieście filo. Ale filo w almie było, kosztowało 15zł. Na łeb nie upadłam.

twinnie77

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zuzia

zrobiłam
pycha
ale następnym razem dam fetę a nie zwykły ser - jednak nie będzie za słone
zrobię mniejsze kawałki piersi osobno zawijane :)

goga

ooo - zrobię moim chlopakom :)

ale ja dam ser ziolowy hochland i na to żółty ;)
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

rudasekawf

kurcze wydaje się pyszny przepis ;) musze koniecznie sprobowac. może na niedziele zrobie :)) hmmm

foszek


zuzia

Cytat: foszek w 25 Lis 2010, 09:28:56
Zastanawiam sie z czym ja podac....
zależy dla kogo.
dla F. to pewnie z jakimś delikatnym warzywem
ja dla siebie dołożyłam szalone ogórki (ostre) i sos czosnkowy bo samo danie to jest takie łagodne.

zuzia

Cytat: golinda w 25 Lis 2010, 11:51:29regularnie nadziewam czymś ciasto francuskie - piękny wynalazek
to wrzuć coś ciekawego :)

aja

to ja to ja wrzucę
pyszne paszteciki na cieście francuskim :)
na 2 ciasta francuskie.
Nadzienie:
ok. 20 do 30 dkg mięsa wołowego ( może być również wieprzowe lub z
kurczaka, można wykorzystać mięso, na którym gotuje się rosół ), 1 mała
cebula, kilka grzybów suszonych (moga być ew. pieczarki). Wszystkie produkty
zmielić w maszynce.
Dodać 1 jajko, sól. pieprz (według smaku). Wszystkie produkty dokładnie
wymieszać. Ciasto pokroić na kwadraty, wypełnić farszem, formować rogaliki
lub sakiewki. Posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku
ok. 1/2 godz. na złoty kolor.
i to wszystko

foszek

zrobilam mumie, dobre to i malopracochlonne (wersja z feta i suszonymi pomidorami) i najlepiej mi do tego smakowala czerwona kapusta z jablkami na cieplo.