Autor Wątek: Szparagi, szparagi  (Przeczytany 27926 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jo_miekka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #75 dnia: 06 Maj 2008, 20:18:00 »
mayagaramond dla mnie wcale nie dziwne, dlatego własnie mówię, ze ja pewnie nigdy nei zrobię. Zwierzę w całości jednak nie dla mnie. Zjesć to zjem, ale nie zrobię. A już wsadzanie czegos do środka zwierzęcia, to ponad moje siły... Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

mayagaramond

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #76 dnia: 06 Maj 2008, 20:20:16 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
mayagaramond dla mnie wcale nie dziwne, dlatego własnie mówię, ze ja pewnie nigdy nei zrobię. Zwierzę w całości jednak nie dla mnie. Zjesć to zjem, ale nie zrobię. A już wsadzanie czegos do środka zwierzęcia, to ponad moje siły... Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

ja zrobie prawie wszystko, kiedys naszlo mnie na duszone serca, zrobilam, ale jesc nie moglam...H. oczywiscie siedzial obok i mi obrzydzal >Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

nionczka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #77 dnia: 06 Maj 2008, 20:28:19 »
Ja tez zwierzat w calosci nie moge. Ja zawsze mowie, ze ja jem mieso a nie zwierzaka.
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

sonja

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #78 dnia: 06 Maj 2008, 21:54:22 »
Ja mam to samo. Zresztą już kiedyś pisałam, że hipokrytka ze mnie - mięso jem dopóki nie przypomnę, że kiedyś była to śliczna świnka/krówka.

mayagaramond

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #79 dnia: 06 Maj 2008, 23:02:51 »
A ja wlasnie bardzo lubie jak drob albo ryby sa w calosci. Szczegolnie ryby. Jak zrobilam serca, to H. do mnie z wyrzutem, ze jak ja moge jesc serca. Ja "a piers kurczaka dobra?"
On - to co innego, bo serce to zycie i symbol milosci.
No myslalam, ze padne Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Strefa Ślubna

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #79 dnia: 06 Maj 2008, 23:02:51 »

panikarola

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #80 dnia: 07 Maj 2008, 00:26:32 »
no, ja przeczytalam M., tez malo nie padlismy Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

tos sie Maja wydala za romantyka, przepadlo Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

piwko dla H.!
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

mayagaramond

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #81 dnia: 11 Maj 2008, 12:02:17 »
Kolejna wariacja nt. szapragow - quiche:


jo_miekka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #82 dnia: 11 Maj 2008, 12:27:03 »
mayagaramond  no super, jak to zrobiłaś? brawo

mayagaramond

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #83 dnia: 11 Maj 2008, 12:38:03 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
mayagaramond  no super, jak to zrobiłaś? brawo

 :thx: :thx:

1. ciasto francukiej (kupilam)
2. 3 duze ugotowane i obrane ziemniaki
3. ok 800g zielonych i bialych szparagow. Obrac i ugotowac
4. Ser zolty ( ja mialam allgäuer bergkäse), ok. 100g
3 jajka, smietanka (250 g)
5. papryka w proszku, galka, pieprz,
6. Pomidorki (takie mala, koktajowe po polsku??)


Forme wykladamy papierem do pieczenia, na to wykladamy ciasto. Na ciasto pokrojone w plastry ziemniaki i na to polowki pomidorow. Na to szpragia i miedzy szapragi cwiartki pomidorow.

Jajka rozbeltac, dodac smietane, przyprawic (nie zalowac przypraw), dodac starty zolty ser. Mase wymieszac i wylac do formy.

Piec ok. 30 minut w temp. 160°.

Chyba o niczym nie zapomnialam.

golinda

  • Gość
Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #84 dnia: 13 Maj 2008, 14:07:54 »
Maya, ale to wszystko surowe? ziemniaki, szparagi?
ziemniaki się o wiele dłużej pieką niż szparagi, więc nie będzie tak, że wszystko rozciapkane się zrobi?

mayagaramond

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #85 dnia: 13 Maj 2008, 15:36:25 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Maya, ale to wszystko surowe? ziemniaki, szparagi?
ziemniaki się o wiele dłużej pieką niż szparagi, więc nie będzie tak, że wszystko rozciapkane się zrobi?

nie surowe, napisalam:

2. 3 duze ugotowane i obrane ziemniaki
3. ok 800g zielonych i bialych szparagow. Obrac i ugotowac


Moze okularki?  Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj


golinda

  • Gość
Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #86 dnia: 13 Maj 2008, 15:55:50 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Moze okularki?  Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj



jakieś ładne, gustowne od dobrego projektanta? Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

golinda

  • Gość
Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #87 dnia: 13 Maj 2008, 15:56:56 »
smaka mi narobiłaś, chyba to dzisiaj upichcę Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

mayagaramond

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #88 dnia: 13 Maj 2008, 16:16:43 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
smaka mi narobiłaś, chyba to dzisiaj upichcę Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj


w takim razie smacznego. Aha - patent niemiecki na obeiranie ugotowanych kartofli: trzeba obierac gorace. I tak nigdy tak nie robie, bo mnie parzy w paluchy Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Moze okularki?  Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

jakieś ładne, gustowne od dobrego projektanta? Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Dla Ciebie czerwone, dla krolika przeciwsloneczne

golinda

  • Gość
Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #89 dnia: 14 Maj 2008, 12:17:27 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Aha - patent niemiecki na obeiranie ugotowanych kartofli: trzeba obierac gorace. I tak nigdy tak nie robie, bo mnie parzy w paluchy Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj


no na kartoflach to się niby znają, ale ja hartuję je zimną wodą i skórka sama schodzi pod palcami

a okulary super, właśnie o takie mi chodziło, Edek będzie wniebowzięty, bo strasznie mruży oczy na słońcu Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Strefa Ślubna

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #89 dnia: 14 Maj 2008, 12:17:27 »

dagi

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #90 dnia: 15 Maj 2008, 10:58:56 »
ja tez nigdy nie jadłam szparagów, ale natchnęłyście mnie i w sobotę będą szparagi na obiad, mam nadzieję, że będą dobre Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
url=http://www.przewodnikmp.pl] Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj [/url]

wrobelek0403

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #91 dnia: 18 Maj 2008, 16:01:02 »
widze, ze u sezon szparoagowy w pełni Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

my sie zajadamy od tygodnia, praktycznie codziennie, dzis oczywiscie też Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Specjalistą jest M - włascie cos pichci i zakazał zagladac do garnków Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

ja najbardziej lubie zielone, ale biale tez nie sa zle.

Z szynką szwardzwaldzka, zapieczone pod beszamelem albo w omlecie. Mniam Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

panikarola

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #92 dnia: 18 Maj 2008, 21:28:21 »
jak z szynka, jak z szynka? wrobelek, dawaj przepis!!! jaka to jest szwarcwaldzka?? bo ode mnie do Szwarcwaldu daleko Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

mayagaramond

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #93 dnia: 20 Maj 2008, 12:25:46 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
jak z szynka, jak z szynka? wrobelek, dawaj przepis!!! jaka to jest szwarcwaldzka?? bo ode mnie do Szwarcwaldu daleko Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

ja nie wrobelek, ale odpowiem. Szynka szwarcwaldzka to wedzona surowa szynka. A przepis raczej nie potrzebny: poprostu podajesz szaparagi polane maslem albo sosem holenderskim, do tego mlode ziemniaki i plastry szynki.

zosanka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #94 dnia: 20 Maj 2008, 12:31:51 »
ja w sobote w koncu sprobowałam szparagi Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj i mi nawet smakowaly Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj ale nie napisze w jakim zestawieniu zostaly podane bo stwierdzicie, ze to profanacja szparagow Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Mężczyźni działają na mnie bez przerwy, czasem na zmysły, częściej na nerwy...

panikarola

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #95 dnia: 20 Maj 2008, 12:38:39 »
a co, zjadlas z keczupem Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj ??

dzieki, maya, polewam!

zosanka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #96 dnia: 20 Maj 2008, 12:43:04 »
nie z ketchupem, ale ze... schabowym!! chłop rano wyjął mieso, a ja miała szparagi już od 2 dni i nie chciałam żeby się zmarnowały. Schabowe trochę zabiły delikatny smak szparagów ale i tak mi smakowało Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

jo_miekka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #97 dnia: 20 Maj 2008, 13:13:07 »
zosanka  brawo to się nawyzwa: "nowoczesna kuchnia fjużyn" Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

zosanka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #98 dnia: 20 Maj 2008, 13:19:02 »
jo_miekka ale musisz przyznac, ze sie kulinarnie rozwijam Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj najpierw jadlam same kanapki i sandwiche a teraz zrobilam Twojego tajskiego kurczaka i nawet szparagi Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

jo_miekka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #99 dnia: 20 Maj 2008, 13:26:11 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
jo_miekka ale musisz przyznac, ze sie kulinarnie rozwijam Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj najpierw jadlam same kanapki i sandwiche a teraz zrobilam Twojego tajskiego kurczaka i nawet szparagi Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

No przyznaję jak najbardziej!
Naprawdę kanapki?
To piwko stawiam.
Teraz spróbuj ciastek niepozornych Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj