Autor Wątek: Szparagi, szparagi  (Przeczytany 27633 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mayagaramond

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Kwi 2008, 11:55:18 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Maya, piekny szparagowy wywód! Piwo!

W koncu mieszkalam przez 5 lat w krainie szparagow! Na wiosne to i naszej stolowce studenckiej byly  Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Zielone gotuja sie krocej. No i jak pisalam, czas gotowania zalezy tez od upodoban, jak lubisz chrupki to gotujesz krocej. Koncowki obcinasz i przy zielonym, jesli sa "drewniane"
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

zosanka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Kwi 2008, 11:55:30 »
nionczka to narazie kolekcjonuj przepisy, a za jakis czas nadrobisz Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Mężczyźni działają na mnie bez przerwy, czasem na zmysły, częściej na nerwy...

nionczka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Kwi 2008, 11:58:19 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
nionczka to narazie kolekcjonuj przepisy, a za jakis czas nadrobisz Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Szparagi wcinam tylko zastanawiam sie czym moge te szynke zastapic... bo gotowana nie ma tego samego smaku...
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

jo_miekka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Kwi 2008, 12:50:26 »
Czemu nie możesz szynki?
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

mayagaramond

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Kwi 2008, 12:52:34 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Czemu nie możesz szynki?

 :baby:

Strefa Ślubna

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Kwi 2008, 12:52:34 »

jo_miekka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Kwi 2008, 12:55:40 »
No przeciez wiem, ale co? W ciąży szynki nie można?!

didi_loczek

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Kwi 2008, 13:21:09 »
Mniam, uwielbiam szparagi!!
Z bialych najczesciej robie zupe krem, a zielone do miesa.
Wieczorem wrzuce Wam fajny przepis. Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

didi_loczek

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Kwi 2008, 13:23:08 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Maya, piekny szparagowy wywód! Piwo!
No z tymi 3 minutami chyba przesadziłam :ups:
Ale mam inne pytanie: Maya, z zielonych szparagów też odcinasz końcówki?!
Ja zielone biore w obie dlonie za konce i delikatnie zginam, tam gdzie zaczyna sie drewniane i twarde szparag sam sie lamie Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

nionczka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Kwi 2008, 13:29:11 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
No przeciez wiem, ale co? W ciąży szynki nie można?!

Nie mozna surowego miesa i lekko przetworzonego :-( Odpada mi szynka, chorizo, surowe miesiwo...

jo_miekka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Kwi 2008, 13:46:58 »
Aha, ja chyba nie wiedziałam, że szynka to surowe Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

zosanka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Kwi 2008, 13:55:50 »
troche mi sie nudzi a temat szparagowy mnie zainteresował Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj oto kilka inspiracji Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
milego ogladania Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj mi juz slinka cieknie Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

twinnie77

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Kwi 2008, 14:05:25 »
AAA, uwielbiam szparagi, już nie mogę się doczekać Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Szkoda tylko, że w naszym rejonie uprawia sie tylko białe, bo bardzo chciałabym i zielonych sprobować.
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

nionczka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Kwi 2008, 14:14:42 »
A zielone sa 1000 razy lepsze!

jo_miekka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Kwi 2008, 14:29:33 »
a nawet 2000!

twinnie77

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Kwi 2008, 14:57:31 »
I tak się cieszę, że mam możliwość kupować świeże białe szparagi prawie 'prosto z pola'. Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Sklepowych i targowych w ogóle nie ruszam.

Strefa Ślubna

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Kwi 2008, 14:57:31 »

jo_miekka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Kwi 2008, 15:22:32 »
twinnie77 podeślij mi z tonę Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

twinnie77

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Kwi 2008, 16:07:56 »
Moje miasto i okolica to zagłębie chmielu, wikliny i szparagów (ale tylko białych).

twinnie77

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Kwi 2008, 16:13:53 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
twinnie77 podeślij mi z tonę Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Hmm, gdyby poczta nie nawalała, to z chęcią bym ci paczuszkę wysłała. Robiłam tak przez kilka lat, wieczorem odbierałam szparagi od znajomego rolnika, chłodziłam przez noc, rano pakowałam w karton i wysyłałam na Śląsk i Sądecczyznę. Dochodziły na następny dzień, pachnące, nie wysuszone. Ale w zeszłym roku poczta przegięła i paczki od środy jechały na Śląsk do soboty, a do Sącza do poniedziałku. Nie wspomnę już, że wyschły, ale to był okres dość wysokich temperatur, i szparagi się popsuły. Byłam taka wściekła, że powiedziałam, że więcej nie wyślę. Najbardziej ubolewała moja mama (ona też uwielbia szparagi), jak zobaczyła 5 kg szparagów zepsutych i śmierdzących w katrtonie Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

vobi

  • Gość
Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #43 dnia: 21 Kwi 2008, 16:18:51 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Aha, ja chyba nie wiedziałam, że szynka to surowe Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

nie kazda, ale w przepisie jest pewnie szynka parmeńska, a ta zdecydowanie jest surowa Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

jo_miekka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #44 dnia: 21 Kwi 2008, 16:36:10 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Aha, ja chyba nie wiedziałam, że szynka to surowe Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

nie kazda, ale w przepisie jest pewnie szynka parmeńska, a ta zdecydowanie jest surowa Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Dzięki, nie doczytałam pewnie, a poza tym ja takich surowych nie lubię, to dlatego nie wiedziałam Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

katgoli

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Kwi 2008, 16:59:26 »
ja rowniez kocham szparagi a do tego mam to szczescie mieszkac zaraz obok pol szparagowych wiec co niedziele kupujemy biale szparagi prosto z pola  Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
zielone tez uwielbiam i przygotowuje je tak:
odcinam twarde koncowki tzn okolo 3-4 cm od konca. kroje szparagi na okolo 3-5 cm kawalki a nastepnie je myje w zimnej wodzie (dobrze osuszyc). na patelni rozgrzewam kilka lyzek oliwy z oliwek i wrzucam surowe szparagi. smaze je pare minut z 1-2 zabkami czosnku (na 500g szparagow) oraz w miare duza iloscia tymianku (swiezy lub suszony). nastepnie wlewam do patelni 100ml bulionu warzywnego i na malym ogniu mieszajac "gotuje" az sie zrobia miekkie-okolo 3 min.
pycha  :chef: jem je prawie do wszystkiego a czasami tylko jako samo danie -troszenke bagietki tez nie zaszkodzi bo maja troszenke sosika.

twinnie77

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Kwi 2008, 18:15:31 »
Ja polecam takie danie.

Szparagi białe obrać, gotować ok. 4-5 minut w wodzie z solą i cukrem. Odcedzić. W plastry szynki zawijać po kilka szparagów, następnie w płaty z ciasta francuskiego (mrożonego). Ułożyć na blaszce, piec do zrumienienia i wyrośnięcia ciasta. Ja podaję je z sosem czosnkowym, ale każda inna wariacja też pewnie będzie smaczna.

Tu pewnie ciężarne się ucieszą, bo nawet jak się doda surową szynkę, to ona podczas pieczenia straci swoją surowość Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
« Ostatnia zmiana: 21 Kwi 2008, 18:43:08 wysłana przez twinnie77 »

didi_loczek

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #47 dnia: 21 Kwi 2008, 18:39:49 »
Moje danie z zielonymi szparagami :

1 pierś z kurczaka
3 plastry bekonu
zielone szparagi (pęczek)
pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)
czarne oliwki (kilka sztuk)
bazylia, pieprz, papryka, szczypta soli
oliwa z oliwek
1/4 szklanki płynu (białe wino, woda, jasne piwo, rosól warzywny)

Pierś naciać w gwiazdkę i popruszyć solą, pieprzem i papryka słodką. Rozgrzać patelnię z oliwą. Mając ciągle duży ogień kładziemy pierś, na pierś bekon a obok zielone szparagi (obrane, bez drewnianych części). Gdy kurczak dobrze przypiecze się na jednej stronie, bekon przekładamy na szparagi by nabrały aromatu a pierś przekręcamy na drugą stronę jednocześnie zmniejszając ogień. Gdy mięso bedzie dochodzić dodajemy listki bazyli, pokrojone na połówki pomidorki i oliwki. Króciutko smażymy. Na sam koniec dajemy masło (i/ płyn, ja robiłam z rosołem). Mieszamy aż masło się rozpuści i zrobi się gęstawy sos. Od razu podajemy.

goga

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Kwi 2008, 19:58:55 »
kocham szparagi mniam!!!! ale jak zrobić żeby nie mieć łykowatych - można tak w ogóle ???

a jadła któraś z was skorzonerę ???
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

twinnie77

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #49 dnia: 21 Kwi 2008, 20:00:37 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
kocham szparagi mniam!!!! ale jak zrobić żeby nie mieć łykowatych - można tak w ogóle ???

Te białe trzeba dobrze obrać i odłamać zdrewniałe końcówki.