Szparagi, szparagi

Zaczęty przez mayagaramond, 20 Kwi 2008, 17:09:57

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aja

ja niestety fanką szparagów raczej nie zostanę...

twinnie77

najwyższy czas wyciągnąć ten wątek :)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

kurcze, ja juz tu tydzien temu zagladałam, ale mam problem - nie moge dostac zielonych szparagów, cholerka no.. :zly:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magoo

#153
u nas były już dwa razy w tym roku - pycha :)
dla mnie raz zwykłe z wody, a za drugim razem z sosem holenderskim
a dla męża zapiekane w plastarach bekonu (twierdzi że lepsze niż z szynką)

aniak1211

Cytat: magoo w 17 Maj 2011, 23:20:58dla męża zapiekane w plastarach bekonu (twierdzi że lepsze niż z szynką)
ooo
mojemu tez pewnie beda takie smakowaly:0
Przed zapiekaniem gotujesz je???

ja zielona w szparagach,
w tym roku pierwszy raz je jadla:)

magoo

aniak1211 chwilę gotuję (3-4 minuty) w wodzie z solą i cukrem, potem 2 - 3 szparagi owijam plastrem bekonu i do piekarnika na około 20 minut, najpierw przykryte folią aluminiową, potem tą folię ściągam żeby się wszystko  przypiekło

aniak1211

magoo
:beer:
wypróbuje :)
tylko szparagi musze zakupic:)

sonja

Przed chwilą zjedliśmy szparagi z tego przepisu: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,125559932.html

Orgazm dla poniebienia ;)

A do dziś myślałam, że nie przepadam za szparagami ;D

ddu

podbijam

ja na razie dwa razy z wody, z masłem i tartą bułką
szukam natchnienia na inne

szelma

Macie może jakiś sprawdzony sposób na makaron ze szparagami?
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

golinda

#160
Cytat: szelma w 08 Maj 2012, 13:22:14
Macie może jakiś sprawdzony sposób na makaron ze szparagami?

oooo ja mam pyyyyszny
poszukam i wkleję

Dodany tekst: 08 Maj 2012, 13:44:58

szybko poszło! mam! jest pycha!

http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=244

szelma

Dzięki! :beer: Mąż jedzie na konferencję, to mogę sobie jeść szparagi i inne kalafiory ;).
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

mayagaramond

Cytat: szelma w 08 Maj 2012, 13:22:14
Macie może jakiś sprawdzony sposób na makaron ze szparagami?

ja lubie z lososiem, na pierwszej stronie tego watku jest instrukcja ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

ddu

golinda, ale surowe szparagi na patelnię? czy czytam bez zrozumienia?

golinda

Cytat: ddu w 08 Maj 2012, 14:47:54
golinda, ale surowe szparagi na patelnię? czy czytam bez zrozumienia?

nie, ja je wrzucam na minutę do wrzątku, żeby były twardawe, ale nie surowe

ddu

a. dzięki.
innym razem, bo nie mam pomidorów,
ale jeszcze zdążę od mamy nawieźć szparagów

siog

#166
Cytat: szelma w 08 Maj 2012, 13:22:14
Macie może jakiś sprawdzony sposób na makaron ze szparagami?

mam mam:)
mialam wczoraj nawet osobny przepis napisac.
to danie mojej wloskiej przyjaciolki, latwe i boskie:)

* szparagi (zielone)
* pasta (tubki, najlepiej duze)
*cytryna
*ricotta
*parmesan
*sol
*pieprz
*oliwa
*orzeszki piniowe

najwazniejsze ugotowac makaraon na twardo i oplukac w zimnej wodzie. dodac troche oliwy i startej skorki z cytryny i odlozyc na bok.
szparagi oczyscic i odciac koncowki (zostawic ich na potem). przygotowac je max 5 min. potem szparagi+ricotta+sol+pieprz+troche oliwy zmielic w blenderze.
wymieszac wszystko z makaronem i ulozyc w zaroodpornym naczyniu. dodac starty parmesan, koncowki szparagow(surowe) i posypac orzeszkami piniowymi
do piekarnika 180 st na 25 min

podajac mozna dac wiecej startego parmesan i swiezo starta skorke cytryny


dzisiaj bede robic:) p.s. orzeszki to opcja tylko:)

golinda

siog, brzmi pysznie, ale... jaka pasta?

szelma

- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

golinda

makaron tubki? co to jest?

siog

#170
Cytat: golinda w 09 Maj 2012, 09:55:56
makaron tubki? co to jest?
makaron:)

jakikolwiek w formie tubek, typu penne. ale mozna kupic podobne tylko wieksze.

moze to sa rurki? nie wiem...

szelma

Rurki. Tylko że są różnej wielkości.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

golinda


szelma

Cytat: golinda w 08 Maj 2012, 14:43:28szybko poszło! mam! jest pycha!

http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=244

Zrobiłam- dobre, ale nie porywa. I mam teraz caaaaaaaaaaaaały gar :D. Na jutro na lunch, na obiad i jeszcze pewnie i na piątek :D.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

golinda

Cytat: szelma w 09 Maj 2012, 20:33:09Zrobiłam- dobre, ale nie porywa.

pewnie ci nie wyszło :D

ja właśnie się za to zabieram, a pojutrze może zrobię wersję siog