Autor Wątek: Szparagi, szparagi  (Przeczytany 27938 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mayagaramond

Szparagi, szparagi
« dnia: 20 Kwi 2008, 17:09:57 »
Jestem wielbicielka szparagow i jak tylko skonczy sie sezon to czekam na nastepny Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Najbardziej smakuja mi podane z maslem, szynka i ziemniakami. Kiedys je zapiekalam z beszamelem, ale to takie delikatne warzywo, ze szkoda go moim zdaniem podawac tak "ciezko".

Czasem robie tez sos szparagowo-lososiowy do makaronu:

Szparagi obrac, ugotowac. Na patelni podsmazyc lososia, dodac pokrojone w kawalki szparagi, zalac smietanka. Czasem dodaje troche chrzanowego almette. Doprawic sola i pieprzem. Mozna tez  ziolami prowansalskimi, ale nie za duzo. Do sosu dodac ugotowany i odcedziny makaron. Zamieszac, wlozyc na podgrzane talerze.



« Ostatnia zmiana: 20 Kwi 2008, 17:27:55 wysłana przez mayagaramond »
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

jo_miekka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Kwi 2008, 17:22:24 »
mayagaramond szparagi! To już! Dzięki za przypomnienie Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

A makaron z tym sosem musi być boski, wstaw fotę koniecznie, bo pewnie pięknie wygląda Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
« Ostatnia zmiana: 20 Kwi 2008, 17:31:40 wysłana przez jo_miekka »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

salsa

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Kwi 2008, 23:02:25 »
ja tez kochyam szparagi, ale nie lubie ich z boczkiem , podaje albo z masłem, albo zapiekam czasem albo robie zupe krem
lubie tez takie zrolowane z szynką parmeńską albo wendliną wędzoną jako zakąski:)

sezon szparagowy rozpoczełam juz ze 2 tygodnie temu:)
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

mayagaramond

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Kwi 2008, 09:26:11 »
Sezon zaczal sie prawie miesiac temu, ale to szparagi importowane. Szparagi niemieckie dopiero sie zaczynaja (no i niestety sa jeszcze cholernie drogie).

jo - moze zrobie w tym tygodniu to wkleje fote.

salsa - no ja tez jem z surowa szynka, o tak (od razu mowie, ze zdjecie z netu Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj )

jo_miekka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Kwi 2008, 09:55:15 »
A moj ulubiona forma na zielonego szparaga to zwyczajnie ugotowany a potem polany sosem miodowo-cytrynowym a potem posypane prażonym sezamem,
Ale na ten makaron też się skuszę Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Z białymi dobre jest risotto.
Ja się zawsze spóźniam ze szparagami, bo czekam, czekam aż będą tańsze a potem dwa tygodni i po sezonie Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj                                                     

Strefa Ślubna

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Kwi 2008, 09:55:15 »

mayagaramond

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Kwi 2008, 10:28:25 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
A moj ulubiona forma na zielonego szparaga to zwyczajnie ugotowany a potem polany sosem miodowo-cytrynowym a potem posypane prażonym sezamem,
Ale na ten makaron też się skuszę Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Z białymi dobre jest risotto.
Ja się zawsze spóźniam ze szparagami, bo czekam, czekam aż będą tańsze a potem dwa tygodni i po sezonie Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj                                                     

risotto to tez dobry pomysl. Drogie sa jak cholera, niemieckie szparagi kosztuja ok. 14€ za kilo, wiecej od miesa...

jo_miekka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Kwi 2008, 10:39:57 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
. Drogie sa jak cholera, niemieckie szparagi kosztuja ok. 14€ za kilo, wiecej od miesa...

 :'(

mayagaramond

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Kwi 2008, 11:02:17 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
. Drogie sa jak cholera, niemieckie szparagi kosztuja ok. 14€ za kilo, wiecej od miesa...

 :'(

a w PL ile? I jakie szparagi? Greckie sa tutaj tez o polowe tansze, no ale niemieckie szparagi sa jednak lepsze.

nionczka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Kwi 2008, 11:03:38 »
Boze, to mój temat, ale ja jestem bardziej zielono-szparagowa. Caly zcas je jadam. Teraz ide na kawe (bezkafeinowa) a potem opowiem Wam jak robie szparagi. A na obiad dzis krem ze szparagów :-)
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

nionczka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Kwi 2008, 11:04:26 »
U nas nasze lokalne, gruba wiacha jakies 3.50. Nie wiem w sumie bo jak juz kiedys mówilam ja za bardzo na ceny nie patrze :-)

jo_miekka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Kwi 2008, 11:10:08 »
ja też duuuużo bardziej wole zielone, ale białe tez sa spoko
W tym roku jeszcze nie patrzyłam na ceny. Ale drogie to i już.

mika

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Kwi 2008, 11:11:32 »
wstyd się przyznać ale ja nigdy nie jadłam szparagów, dlatego czekam na przepisy, chętnie skorzystam
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj i
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

jo_miekka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Kwi 2008, 11:12:51 »
Ooo, no to mnie Mika zmobiliowałaś. Jadę po pracy po zielone i zrobię na midowo-cytrynowo. Wyglądają wtedy bosko, a smakują jeszcze lepiej Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

mika

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Kwi 2008, 11:21:19 »
Jo koniecznie potem fotke i przepis, to i ja się skuszę Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

jo_miekka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Kwi 2008, 11:29:23 »
No jasne!
A przepis jest prosty: szparagi ugotować w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki miodu, dodać sok z połowy cytryny. Popieprzyć do smaku. Wrzucić w taki sos ugotowane szparagi. Na talerzu posypać uprażonymi ziarnami sezamu. Pyyycha!

Strefa Ślubna

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Kwi 2008, 11:29:23 »

mika

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Kwi 2008, 11:31:39 »
Jo a szparagi się długo gotuje?? bo ja się nie znam kompletnie  :-[

mayagaramond

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Kwi 2008, 11:33:37 »
Jo mnie ubiegla, ale tyle sie naprodukowalam, ze wysle Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Szparagi - przepis podstawowy:

Potrzebne sa szparagi Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Szparagi trzeba obrac, zawsze od gory do dolu, biale obieramy gdzie od 2/3 wysokosci, zielony od polowy. Obieramy cienko, ale dokladnie, koncowki mozna obrac grubiej. Po obraniu obcinamy szparagi na koncach, czyli ta "drewniana" czesc.

Zagotowujemy wode, solimy, dodajemy troche masla i cukru i plastrek cytryny. Do gotujacej wody wkladamy szparagi. Wody nie musi byc duzo, sa tez specjalne sitka w ktorych szparagi gotuje sie na stojaco, wtedy dol gotuje sie normalnie w wodzie, a glowki na parze.
Czas gotowania od 8 do 15 minut, jak kto lubi.

Do tego podajemy ugotowane ziemniaki (ugotwac wczesniej niz szparagi), posypujemy koperkiem/pietrucha, co kto lubi (albo niczym jak H., bo nie lubi ani koperku ani pietruchy).

Roztapiamy maslo, ja roztapiam je nad gotujacymi sie szparagami, wtedy sie nie przypali.

Dobrze jest podgrzac talerze, na nich ukladamy ziemniaki, szparagi, i plastry szynki (surowej: parma, serrano schwarzwälder). Maslo mozna podac oddzielnie albo od razu polac nim szparagi i ziemniaki.

Szparagi musza byc swieze, poznamy to po zamknietych glowkach i gladkiej powierzchni. 1-2 dni mozna je przechowywac w lodowce, wtedy najlepiej zawinac konce w mokra sciereczke, zeby szparagi nie wyschly.

« Ostatnia zmiana: 16 Maj 2009, 18:56:16 wysłana przez mayagaramond »

jo_miekka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Kwi 2008, 11:34:26 »
Krótko! Ja wiem? Ze 3 minuty? Ja zawsze na oko. Trzeba ostrożnie, bo można rozgotować. Mają być jędrne! Włściwie to się je blanszuje tylko. Jak bede robiła, to zmierze czas Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

mika

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Kwi 2008, 11:39:18 »
dzięki dziewczyny piwko dla was, spróbuję, czekam jeszcze na fotkę tego  co robi Jo Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

jo_miekka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Kwi 2008, 11:40:01 »
Maya, piekny szparagowy wywód! Piwo!
No z tymi 3 minutami chyba przesadziłam :ups:
Ale mam inne pytanie: Maya, z zielonych szparagów też odcinasz końcówki?!

nionczka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Kwi 2008, 11:48:06 »
Ja kupuje takie cieniutkie, ktorych nie trzeba obierac ani podgotowywac. Wystarczy obciac twarda koncówke i gotowe. Na kilka minut na rozgrzana oliwe a potem posypac sola gruboziarnista i/albo zawinac w plasterek szynki parmenskiej (teraz nie moge :-()

Pokroic na drobne kawalki, podsmazyc na oliwie, wbic jajko lub dwa, rozbeltac i jajecznica gotowa. Plus wariant z pieczarkami.




nionczka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Kwi 2008, 11:49:29 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Jestem wielbicielka szparagow i jak tylko skonczy sie sezon to czekam na nastepny Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Najbardziej smakuja mi podane z maslem, szynka i ziemniakami. Kiedys je zapiekalam z beszamelem, ale to takie delikatne warzywo, ze szkoda go moim zdaniem podawac tak "ciezko".

Czasem robie tez sos szparagowo-lososiowy do makaronu:

Szparagi obrac, ugotowac. Na patelni podsmazyc lososia, dodac pokrojone w kawalki szparagi, zalac smietanka. Czasem dodaje troche chrzanowego almette. Doprawic sola i pieprzem. Mozna tez  ziolami prowansalskimi, ale nie za duzo. Do sosu dodac ugotowany i odcedziny makaron. Zamieszac, wlozyc na podgrzane talerze.





Mayagaramond, ja robie dokladnie taki sam sos tylko zamiast szparagów cukinie. I koperek.

nionczka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Kwi 2008, 11:51:16 »
JAk sie nie ma garnka do gotowania szparagów, mozna je zwiazac i postawic w pionie. Najlepiej jak garnet jest wysoki i waski.

zosanka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Kwi 2008, 11:52:00 »
Wlasnie przegladalam zdjecia na gazecie i znalazlam taki jeszcze przepis Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
I ja tez nigdy nie jadlam szparagow Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj chyba najwyzszy czas sprobowac!
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Mężczyźni działają na mnie bez przerwy, czasem na zmysły, częściej na nerwy...

nionczka

Odp: Szparagi, szparagi
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Kwi 2008, 11:53:54 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Wlasnie przegladalam zdjecia na gazecie i znalazlam taki jeszcze przepis Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
I ja tez nigdy nie jadlam szparagow Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj chyba najwyzszy czas sprobowac!

Zosanka, pycha!!! Piwko Ci za to postawie. Szkoda, ze ja teraz szynki nie moge :-(