ryba zapiekana w szynce

Zaczęty przez importerka2008, 16 Sie 2007, 13:03:54

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

importerka2008

Naprawde boskie rozwiązanie dla kogoś, kto lubi ryby w postaci urozmaiconej:
Filet (dowolny, ja przeważnie biorę mintaja), rozmrażamy i posypujemy przyprawą do ryb Kamis (ostatnio próbowałam nawet z przyprawą do kurczaka Kamisa, bo N jest maniakiem, nawet chleb z masłem sypałby tą przyprawą). Zostawaimy na kilka godz (najlepiej na noc), żeby się przegryzło.
Przygotowujemy plastry szynki (najlepiej takiej o sporym przekroju, żeby się łatwiej owijało) i na każdym kładziemy jeden filet. Szynkę zawijamy dookoła fileta (można spiąć wykałaczką). Filety układamy w naczyniu żaroodpornym (minimalnie natłuszczonym) i wstawaimy do piekarnika (ok. 180st, przez 30min). Jeżeli ryba "puści" dużo wody, to po prostu odlewamy. Pod koniec pieczenia posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze ok 5-10min (aż ser się rozpuści).
Ja podaję to z warzywami pieczonymi w piekarniku (często ziemniakami w mundurkach).

ishka82

Hmm, musi być pyszne :)  Uwielbiam rybki i ser, tylko mój piekarnik nie bardzo chce współpracować :-(