przepis na gorącą czekoladę - szukam

Zaczęty przez mam6lat, 16 Sie 2007, 10:47:27

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mam6lat

tylko nie piszcie, ze z torebki - bo taka mam i srednio lubie

gioseppe

Cytat: "mam6lat"tylko nie piszcie, ze z torebki - bo taka mam i srednio lubie

kup swoją ulubioną czekoladę, najlepiej mleczna albo gorzką.
rozpuszczaj na lekko rozgrzanej płycie dolewając mleka żeby się nie przypaliło
przed rozlaniem do kubeczków/szklanek wlej wodę i wylej - tak jak przy budyniu - żeby się potem lepiej wyskrobywało czekoladkę z kubeczka :)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

mam6lat

OK,
jest jeszce przepis w którym jest słodka smietanka i jajko...ktos zna??

gioseppe

Cytat: "mam6lat"OK,
jest jeszce przepis w którym jest słodka smietanka i jajko...ktos zna??
w ksiazce znalazlam cos takiego
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

Kati

GORĄCA CZEKOLADA co rozgrzeje w mroźne dni

składniki
tabliczka czekolady Lindt Excellence 70%
0,5 l mleka
kawałek kory cynamonu (lub cynamon w proszku)
cukier- do smaku
2 goździki
Odrobina ulubionego alkoholu (rum, amaretto...)
2 krople olejku migdałowego


sposób przygotowania
Mleko gotujemy z połamaną na kawałki czekoladą, goździkami i cynamonem.
Kiedy wszystko się rozpuści słodzimy do smaku, dodajemy alkohol i olejek migdałowy.
Aby na czekoladzie wytworzyła się rozkoszna pianka można ją zmiksować lub spienić przyrządem do pienienia mleka :)
Posypać resztą cynamonu, i mmmm! Delektować się! :)

salsa

ja od lat robie tak:

czekolada gorzka, czekolada biała i ..... albno nic albo powiekszam ktoras z porporcji albo dodaje mlecznej-zlezy od smaku jaki chce uzyskac

nie rozdrabniam sie na ilestam kawełczków, robie z całej tylko ze połamanej oczywiscie-i tak wiem, ze cała pojdzie

mleko m.ni 2% ale najlepsze jest jeszcze tłustsze
garnuszek i łyzka drewniana

wrzucam czekolade połamana , ogien wolny i mieszam dolewajac czasem mleka zeby sie nie rpzypalała
cały czas mieszam i ucieram zeby była idealnie gładka
dolewam mleka po trochu
ilosc mleka zalezy od Ciebie i od konsystencji jaka chcesz uzyskac
jak juz stwierdzam ze ejst ok, to wlewam do filizanek i podaje na tacy rpzyprawy
zadnej wody nie dodaje, ani niczego do czekolady co zmieniłoby jej czekoladowy smak
lubie jak kazdy doprwi sobie po swojemu
podaje cynamon, cukier trzcinowy i bita smietane
oraz lody jak mam:)

i juz
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

salsa

pisze na małym ogniu-ale ja nie mam ognia:)) hmmm, jak sie teraz mowi-na sredniej płycie czy jak:)))
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)