Mazurek mazureczek+zdjęcia

Zaczęty przez sonja, 21 Mar 2008, 23:08:52

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sonja

Oto moje 3 ulubione mazurki:)

Najpierw ciasto - najlepsze z mi znanych
przepis z Wysokich Obcasów 15. 04. 2000, autor Agnieszka Kręglicka

Składniki:
90 dkg mąki
10 żółtek ugotowanych na twardo
3 kostki masła
szklanka cukru pudru
1 łyżeczka soli
1-3 łyżki śmietany

Do miski wsypać mąkę, przetarte przez sito żółtka, cukier i sól. Wymieszać. Dodać posiekane masło i zagniatać ciasto - im szybciej tym lepiej będzie bardziej kruche. Jeżeli jest zbyt suche to dodać śmietanę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć, podzielić na części i rozwałkować. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 i piec aż będzie złote.

Masa czekoladowa - przepis z WO tych samych
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
1/2 szkl słodkiej śmietanki
2 żółtka
2 łyżki cukru
garść rodzynek
garść orzechów laskowych - ja wolę migdały

Żółtka ukręcić z cukrem. Czekoladę rozpuścić z masłem i śmietanką, przestudzić i dodać do żółtek. Dodać rodzynki (najlepsze z rumu) i orzechy. Rozsmarować

Masa kajmakowa
Najprostsza z prostych. Ugotować mleko skondensowane słodzone metodą puszkową. Całkiem ostudzić i zmiksować z małą ilością masła

Mazurek kajmakowo-czekoladowy
Ten sam kajmak rozsmarować na cieście, na to grubą warstwę czekolady roztopionej, gorzkiej:)

zdjęcia będą jutro, bo póki co mam tylko surowe ciasto:)

Ciasta starcza na 3 formy 25 na 25 cm

Oto czekoladowy:

twinnie77

Mam nadzieję, że mój mazurek będzie dobry... Pierwszy raz piekłam. Wygląda ok. Został mi jeszcze torcik orzechowy do udekorowania.

sonja, czekam na zdjęcia twoich mazurków!!!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

sonja


sonja


sonja

Eksperymentalny ryżowy:

Ach i przepraszam za "artyzm" tych zdjęć i same mazurki - nie są super piękne, ale ja dziś weny nie mam:(

nionczka

Gratulacje Sonia! Sliczne sa. Przypomnialo mi sie jka kiedys mialam udekorowac mamie dwa torty czekoladowe migdalami i na jednym zrobilam kwiatki a na drugim insekty, przt pomocy mojego podercznika do biologii. Wyszly super! Obrzydzaly nawet mnie :-)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

sonja

Dziękuję :-[ chciałabym zobaczyć ten z insektami:) tematem jednego z moich mazurków była kiedyś pajęczyna a na niej pająk konsumujący motylka:) taki typowo wielkanocny

mayagaramond

Piekne te mazurki, na pewno wygladaja 100 rzy lepiej od mojej tarty...niech ja szlag trafi...
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

nionczka

Cytat: sonja w 22 Mar 2008, 19:42:20
Dziękuję :-[ chciałabym zobaczyć ten z insektami:) tematem jednego z moich mazurków była kiedyś pajęczyna a na niej pająk konsumujący motylka:) taki typowo wielkanocny
Niestety bylo to  w czasach kiedy cyfrowy oznaczal zegar z cyframi i zapisu brak. A mama zagrozila, ze juz nigdy mi nie da ciasta udekorowac. zreszta nie mam juz podreczników do biologii nawet...
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

malutenka

Śliczne mazurki, aż szkoda byłoby mi je zjeść :D ten kajmakowy to cudo.

evelka

Podbijam  :blush: niedługo z pewnością przyda się ten przepis

wrobelek0403

#11
dodaje przepis, który zamierzam wypróbować w swieta:

http://mojewypieki.blox.pl/2009/03/Mazurek-pomaranczowy-z-marcepanem.html

Dodany tekst: 27 Mar 2010, 13:29:00

i dwa przepisy, które tradycyjnie robi się u mnie w domu :)

Mazurek orzechowy

Ciasto:
15dag orzechów
15 dag masła
15 dag cukru
10 dag mąki
3-4 białka

Polewa:
3 żółtka
15 dag cukru
cukier waniliowy
0,5 łyżki maki ziemniaczanej

1.   orzechy zemleć,
2.   masło utrzeć z cukrem na krem,
3.   z białek ubić sztywną pianę.
4.   do masy maślanej dodawać stopniowo orzechy, mąkę i ubita pianę.
5.   masę włożyć do płaskiej blachy.
6.   piec w rozgrzanym piekarniku ok 30 min.
7.   po upieczeniu posmarować polewą i wstawić na 3-4 minuty do piekarnika.



Mazurek pyszny

50 daj mąki
3 żółtka i 1 jajko
1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
25 dag cukru
25 dag masła
25 dag rodzynek
Skórka otarta z cytryny

Do dekoracji: 1 żółtko i migdały bez skórki

1.   żółtka, jajko i cukier utrzeć na masę
2.   śmietankę lekko ubić i dodać do jajek
3.   mało utrzeć na krem
4.   do masła stopniowo dodawać na przemian masę żółtkowo-śmietanową i mąkę
5.   dosypać rodzynki i skórkę, wymieszać
6.   wyłożyć do blaszki, posmarować żółtka, dekorować migdałami
7.   piec ok. 40 min w temp. 175 st. / w połowie pieczenia przykryć pergaminem.

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

panikarola

evelka ty nie podbijaj, tylko swoj watek z ciastami zaloz!
czy mi sie zdaje, czy kiedys obiecalas?

wrobelek, wszystkie trzy pieczesz?
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

wrobelek0403

panikarola w tym roku zamiast pysznego bedzie ten pomaranczowy.

a do tego sernik "czarny las" :D http://mojewypieki.blox.pl/2010/03/Sernik-Black-Forest.html

a tesciowa na pewno upiecze tort i baby drożdzowe.



Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mignon

wróbelek, ja też się czaję na ten pomarańczowy z moich wypieków :D już go sobie dawno upatrzyłam i czekam :)

panikarola

a ja zrobilam ze dwa lata temu pomaranczowy (ale nie z wypiekow), calkiem gorzki wyszedl, sie uprzedzilam do mazurkow i nie robie.

ale nie wiem jeszcze co zrobic zamiast ;D
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

evelka

Cytat: panikarola w 27 Mar 2010, 15:27:46
evelka ty nie podbijaj, tylko swoj watek z ciastami zaloz!
czy mi sie zdaje, czy kiedys obiecalas?
Hmmm nie pamiętam abym coś takiego obiecała ale pomyśle nad tym :)

panikarola

Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

magdarynka

Ja tam wole patrzec na mazurki niz je jesc :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

moje mazurki:

bedzie jeszcze trzeci - z lemon curd i bezą :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mignon

wróbelek, piękny ten pomarańczowy  :bravo: :bravo: :bravo:

zosia2007

a wiecie ze ja nigdy nie jadlam zadnego mazurka, u mnie w domu nikt nigdy tego nie robil

wrobelek twoje mazurki wygladaja smakowicie ;D

zuzia

Cytat: zosia2007 w 02 Kwi 2010, 19:54:13a wiecie ze ja nigdy nie jadlam zadnego mazurka, u mnie w domu nikt nigdy tego nie robil
przyjedźcie do mnie w poniedziałek - moja mama robi pycha mazurka

zosia2007

Cytat: zuzia w 02 Kwi 2010, 18:57:14
przyjedźcie do mnie w poniedziałek - moja mama robi pycha mazurka
nie namawiaj bo sie zjawie ;)

wrobelek0403

#24
Cytat: zuzia w 02 Kwi 2010, 18:57:14
przyjedźcie do mnie w poniedziałek - moja mama robi pycha mazurka

zuzia, a jaki???

ja uwielbiam mazurki :D

Dodany tekst: 02 Kwi 2010, 19:25:11

Cytat: zosia2007 w 02 Kwi 2010, 19:54:13wrobelek twoje mazurki wygladaja smakowicie

mam nadzieje, tez ze sa takie - to eksperymenty, bo orzechowy zawsze robiłam z włoskich, a w tym roku z laskowych, a pomaranczowy - nowosc :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login