ciasto 3bit bez pieczenia

Zaczęty przez mika, 15 Mar 2008, 14:10:23

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lwica

Cytat: rudasekawf w 04 Paź 2011, 13:04:34Mnie przeraża czas tego gotowania, tylko dlatego jeszcze nie zrobiłam tego ciasta ( mam w domu piecyk gazowy na butlę).

To stary przepis teraz jest gotowa masa kajmakowa w puszcze otwierasz i wykładasz.

Ja robię według tego przepisu.

Składniki:


- 7 paczek herbatników Petitek

- gotowa masa kajmakowa puszka

- 2 budynie  śmietankowe lub waniliowe

- 0,5 l mleka

- 2 śnieżki lub śmietan fix ( z dodatkiem śnieżki ma lepszy smak)

- 2/3 kostki dobrego masła

- 500 ml śmietanki 36% (wlałam ok 400 ml)

- tabliczka gorzkiej czekolady



Wykonanie:
Zanurzyć puszke masy kajmakowej w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy.

Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie).

Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.



Ułożenie:

- spód formy obłożyć herbatnikami

- karmel- masa kajmakowa

- herbatniki

- masa budyniowa

- herbatniki

- bita śmietana

- starta czekolada

Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.


Kiedy życie daje ci sto powodów do płaczu, pokaż mu, że masz tysiąc powodów do uśmiechu!

claridad

Ja też zrobiłam ostatnio, ale muszę dawać mniej masy bo wyszło za słodkie dla mnie.
Też kupiłam gotowe mleko, już ugotowane, zanabyłam w tesco. Gotowanie odpada bo 3h na płycie elektrycznej to ponad moje siły (ześwirowałabym na samą myśl o zużyciu prądu :D )

Lwica

Cytat: claridad w 05 Paź 2011, 09:57:18Ja też zrobiłam ostatnio, ale muszę dawać mniej masy bo wyszło za słodkie dla mnie.

Ja nie dawałam cukru do budyniu i czekolada na góre gorzką dałam.
Kiedy życie daje ci sto powodów do płaczu, pokaż mu, że masz tysiąc powodów do uśmiechu!

rudasekawf

Cytat: Dorotka1981 w 05 Paź 2011, 08:51:31gotowa masa kajmakowa puszka

Cytat: claridad w 05 Paź 2011, 09:57:18Też kupiłam gotowe mleko, już ugotowane, zanabyłam w tesco.
.

Najbliższe zakupy w tesco pod znakiem poszukiwania takiego mleka/masy. Jeśli dostane to naa pewno zrobię to Ciasto. Polewam za podpowiedź:) czemu sama nie wpadłam na to, że można kupic gotowe to nie wiem ?

konwalia

#54
gotowa masa jest perfumowana-nie przeszkadza wam to?, wolałabym gotowac mleko
a sniezki nie akceptuje, bo ma utwardzony tłuszcz-wole dodac zelatyny

martullek

#55
.

aja

czytam przepis i nawet nie wiem co to śnieżka -nigdy nie uzywałam

rudasekawf

Cytat: aja w 08 Paź 2011, 23:31:26
czytam przepis i nawet nie wiem co to śnieżka -nigdy nie uzywałam

Jeszcze też nie używałam, ale wiem jak wygląda :)