Uroczysty obiad zamiast wesela - menu

Zaczęty przez isabelles, 21 Lut 2008, 16:50:10

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

isabelles

Zdecydowaliśmy, że zamiast wesela zrobimy uroczysty obiad dla rodziny i przyjaciół w restauracji. Znaleźliśmy już lokal :) Niestety kompletnie nie wiemy -jakie i  ile dań serwuje się na takim objedzie? Może ktoś ma pomysł na jakieś ciekawe menu? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady :)

Izaura

bylismy z moim N. na takim obiedzie po ślubie jego brata miesiąc temu i już pisze co tam było:

- toast szampanem na początku
- przystawki - sałaty: z mozzarellą i pomidorami, z tyńczykiem, ze szparagami, z łososiem i jeszcze chyba ze 2 inne, carpaccio (niewiem jak to się pisze) i jakieś sery czy koreczki serowe,

-zupa- do wyboru rosół z makaronem pietruszkowym lub krem z borowików

- drugie danie - do wyboru z 3:
  - pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i serem kozim,
  - polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym,
  - ryba na świeżym szpinaku,

- deser - do wyboru: tiramisu, lody z malinami albo sernik

i tyle.

pomiędzy poszczególnymi daniami były dość długie przerwy tak że obiad trwał w sumie prawie 5 h.

my będziemy mieć obiad dla rodziny a potem imprezę dla znajomych, zaraz znajdę menu które przysłała nam firma cateringowa to wkleję tutaj.

[ Dodano: 21-02-2008, 17:14 ]
WARIANT 1

Przekąski koktajlowe:  (proszę wybrać 2-6 rodzaje – łącznie 5 szt./os. )
         
   Torciki z camemberta, gorgonzolą i żurawiną             
   Ptysie z nadzieniem krewetkowym                  
   Kanapki dekoracyjne (tartinki) z szynką, łososiem, pastami twarogowymi
   Koreczki ala caprese
   Babeczki z kurczakiem i żurawiną
   Szynka włoska z melonem
   Babeczki z rillette z łososia   
   Roladki szynkowe z kremem chrzanowym i jajkami  
   Kuleczki szpinakowo serowe
   Roladki naleśnikowe po meksykańsku
   Zawijaski z boczku z fasolką szparagową i parmezanem
   Kurczak tandori z sosem tzatzyki
   Rolada szpinakowa z serem feta a’la sushi
   Roladki naleśnikowe z pieczarkami
   Rożki z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami
   Pieczarki panierowane z rozmaitym nadzieniem
   Indyk nadziewany serem i brokułami, z żurawiną

Przekąski inne (2-4 do wyboru – łącznie 200 g/os.):

   Śledzie w trzech smakach:                      
   W śmietanie z jabłkiem
   W aromatycznym oleju korzennym
   W sosie selerowym
   Roladki szynkowe z kremem chrzanowym i jajkami  
   Ryba po grecku (w jarzynach)             
   Kurczak a la frytki (kawałeczki kurczaka w cieście piwnym)
   Półmisek wędlin
   Półmisek mięs pieczonych
   Deska serów (sery pleśniowe, żółte)
   Mięsne trio z musem chrzanowym
   Schab ze śliwką w galarecie
   Schab po warszawsku w galarecie
   Indyk z brokułami w galarecie
   Śledź po staropolsku w winnym sosie


Sałatki 200g/os. (2-4 do wyboru):

   Sałatka meksykańska (jarzynowa z kukurydzą, papryką i kurczakiem)
   Sałatka z tuńczyka (tuńczyk, groszek kons., kukurydza, ogórek kwaszony, papryka, jajko, majonez)
   Sałatka tradycyjna jarzynowa
   Z pstrąga wędzonego, z sałata lodowa, prażonymi płatkami migdałowymi i sosem miodowo – musztardowym
   Sałatka owocowa
   Sałatka Waldorf (seler, jabłka, banan, orzechy włoskie, sos majonezowo – cytrynowy)
   Sałata z rokpolem (sałata, ser rokpol, szczypiorek, sos śmietanowy)
   Sałata z oliwkami (sałata, oliwki czarne, mozzarella, ogórek, rzodkiewka, sos musztardowy)
   Sałatka z wątróbek (wątróbki drobiowe, cebula, jajka, przyprawy)
   Sałatka szopska (papryka, chili, pomidory, cebula, groszek zielony, ser feta, pietruszka – natka, sos a la winegret)
   Sałatka z fasoli i tuńczyka (fasola, tuńczyk, cebula, oliwki, ocet winny)
   Grecka (sałata lodowa, pomidory, ogórki, feta, oliwki, sos )
   Sałatka rzymska (sałata, boczek (salami), kiełbasa, fasola, marchewka, oliwki czarne, zioła, sos a la winegret)
   Sałatka z wędlin i makaronu (makaron, salami, kabanosy, szynka, suszone grzyby, cebula, natka pietruszki, sos winny)
   Sałatka z szynki i selera (szynka, seler, cytryna, brzoskwinie, orzechy włoskie, sos śmietanowo – musztardowy z miodem)
   Hawajska (szynka, ananas, ser żółty, kukurydza, jajko, majonez)
   Caprese (pomidory, mozzarella, świeża bazylia, sos winegret)
   Sałatka nicejska (pomidory, ogórki, jajka na twardo, bób, papryka, oliwki czarne, anchois, cebula, świeża bazylia, sos z oliwy z oliwek)

Zupy (400 ml), zupy kremy (250ml) - (1-2 do wyboru)

   Jarzynowa z brukselką
   Barszcz biały z jajkiem
   Szpinakowa
   Barszcz czerwony z uszkami
   Barszcz czerwony z pasztecikiem mięsnym
   Zupa grzybowa z łazankami
   Straciatella (rosół z delikatnymi kluseczkami parmezanowymi)
   Flaczki
   Żurek staropolski z kiełbaską i jajkiem
   Kartoflanka dla jarosza
   Kartoflanka z brukselką
   Pikantna zupa rybna
   Krupnik z jarzynami

   Zupa jarzynowa z szynką
   Zupa curry z bananami
   Krem z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym
   Zupa pomidorowa z klopsikami
   Kapuśniak po węgiersku
   Zupa jarzynowa z serowymi kluseczkami

   Zupa cebulowa z mięsem
   Zupa kalafiorowa z mięsem
   Krem z borowików
   Krem brokułowy z wędzonym łososiem
   Krem selerowy z rokpolem
   Zupa z soczewicy i piersią kurczaka


Dania ciepłe  (450g z dodatkiem skrobiowo – warzywnym 1-2 do wyboru):

   Garnek huzarski z wołowiną
   Polędwica w sosie pieprzowym, ziemniaki opiekane, surówka z buraczków i ogórków
   Gulasz karkowy z warzywami,
   Pieczeń wołowa lub cielęca duszona z warzywami
   Filet cielęcy w kapuście włoskiej
   Wieprzowe medaliony na maśle z winnym sosem
   Dorsz w sosie sherry
   Bitki z pieczarkami (delikatne sznycle cielęce w śmietanowym sosie z pieczarkami); kasza perłowa na sypko; sałatka z buraków i ogórków kiszonych
   Cielęcina ogrodnika (duszona cielęcina z ziemniakami i marchewką oraz groszkiem i fasolką)
   Potrawka cielęca z jabłkami (gotowana cielęcina w sosie jabłkowym); ryż na sypko; bukiet warzyw z wody
   Sztuka mięsa z warzywami (wołowina gotowana z bukietem warzyw w sosie własnym); puree ziemniaczane z serem; sałatka z ogórków kwaszonych
   Łosoś duszony w śmietanie (filety z łososia duszone w sosie śmietanowym); kalafior z bułką tartą
   Ryba  (panga) duszona z pomidorami; ryż na sypko; surówka z kapusty
   Ryba zapiekana z porami pod beszamelem + ziemniaki z wody + surówka z pomidorów i ogórków
   Polędwica w sosie pieprzowym (plastry polędwicy wieprzowej podane z sosem śmietanowo- pieprzowym)
   Polędwiczka w miodzie (plastry polędwicy polane sosem pieczeniowo – miodowym na bazie białego wina)
   Schab pieczony ze śliwką w sosie własnym
   Pieczony schab wieprzowy nadziewany figami, oliwkami i migdałami
   Pieczeń rzymska z cukinią i pomidorami (pieczeń z mięsa mielonego podana z pieczoną cukinią i sosem z pomidorów)
   Rolada z piersi indyczej (pieczona rolada faszerowana boczkiem wędzonym podana z sosem z borówek i winogron)
   Roladki z indyka w sosie musztardowym (sznycle z indyka faszerowane porami i papryka marynowaną. Podane z sosem musztardowym)
   Pieczeń z indyka w sosie żurawinowym
   Boeuf Strogonov (gulasz wołowy z pieczarkami w delikatnym sosie śmietanowym) + smażone ziemniaki + surówka z porów
   Befsztyki gospodarskie (mięso wołowe mielone, z rumianą cebulką) + krokiety z ziemniaków + surówka z czerwonej kapusty
   Gulasz staropolski (wołowina duszona z cebulą i ziemniakami) + czerwona kapusta zasmażana
   Zrazy cielęce w winie + kopytka + surówka z kapusty pekińskiej
   Zrazy zawijane staroświeckie (sznycle wołowe z zawiniętym nadzieniem z boczku, cebuli i chleba, w sosie śmietanowym) + makaron + ćwikła z chrzanem
   Befsztyki z polędwiczek wieprzowych z cebulka + ryż na dziko + surówka z białej rzodkwi
   Pieczone filety z indyka + ziemniaki + pory w sosie vinegret
   Schab pieczony z morelami + ziemniaki z wody + surówka z cykorii
   Bakłażany zapiekane z mięsem (bakłażany, mielony indyk, ryż, sos beszamelowy, ser) + zielona sałata z warzywami
   Zapiekanka z piersi kurzych (z ryżem, kalafiorem, brokułami i fasolką, ser) + szpinak z tartym serem
   Kotlet de volaile (filet z piersi kurczaka z zawiniętym w środku masłem) + ziemniaki piure + marchewka z groszkiem
   Ragout drobiowe z grzybami (delikatny sos śmietanowo – pieczarkowy z kawałkami mięsa drobiowego) + ziemniaki z wody + mizeria
   Ryba po grecku (ryba smażona + warzywa w sosie greckim) + ziemniaki z koperkiem
   Filety z pangi panierowane + ziemniaki z koperkiem + surówka
   Fileciki z kurczaka panierowane, puree ziemniaczane , Surówka
   Kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, Marchewka z groszkiem
   Zrazy wołowe w sosie śmietanowym, ziemniaki ze szczypiorkiem,  surówka
   Sztuka mięsa w sosie chrzanowym, ziemniaki, Buraczki zasmażane
   Spaghetti bolognese (mieso mielone, boczek wędzony, pomidory, sos pomidorowy, parmezan)
   Golonka z kapustą po bawarsku

   Dania wegetariańskie:
   Leczo z cukinii, papryki i innych warzyw (danie wegetariańskie)
   Ratatouille - pyszny gulasz warzywny rodem z Prowansji, który równie dobrze sprawdza się jako danie główne, jak i dodatek do potraw (danie wegetariańskie)
   Bakłażany faszerowane warzywami (pomidor, papryka, cebula, kapary, oliwki)
   Brokuły zapiekane z camembertem i migdałami
   Bakłażany smażone
   Piure z brokułów
   Brukselka z żółtym serem pod beszamelem
   Bób zasmażany
   Cukinia zapiekana z ziemniakami i serem
   Fasolka szparagowa na kwaśno  
   Fasolka szparagowa ze śmietaną
   Kalafior duszony z ziemniakami
   Kapusta duszona z jabłkami
   Papryki faszerowane warzywami z anchios
   Pieczarki zapiekane w ziemniakach
   Pomidory zapiekane z parmezanem
   Piure z selera
   Kotlety z selera z sosem pomidorowym
   Sojowe opiekanki ( wałeczki  sojowe smażone w głębokim tłuszczu)
   Kotlety ze szpinaku z sosem koperkowym
   Warzywa zapieczone z makaronem
   Boczniaki panierowane
   Kotlety sojowe
   Cukinia panierowana z sosem serowym
                  
Dania ciepłe 2  (250g + pieczywo):

   Boeuf a la Strogonow ”(z pieczarkami, groszkiem zielonym, ogórkiem kons.)
   Ragout drobiowe z grzybami (delikatne kawałki kurczaka duszone z grzybami w śmietanowym sosie)
   Potrawka z kurczaka w sosie curry (kurczak z jarzynami w sosie śmietanowym z odrobiną curry)
   Chilli con carne (danie meksykańskie, z mielonego mięsa i czerwonej fasoli)
   Klopsiki wieprzowe w sosie koperkowo – pomidorowym
   Risotto serbskie (ryż z kawałkami karkówki, papryką i porami)
   Pieczeń rzymska opiekana w serze (pieczeń z mięsa mielonego i pieczarek z sosem pieczeniowym)
   Pulpeciki w sosie ogórkowym (pulpeciki wieprzowe w sosie ze świeżych ogórków, śmietany i koperku)
   Kotlet de volaile
   Filet z kurczaka z brzoskwinią i serem
   Rolada z indyka z ziołami
   Kotlet schabowy
   Pieczone udka z kurczaka z pieczarkami
   Zupa gulaszowa z wołowiną

Desery (200 g/os.):- opcja dodatkowa
Pyszne domowe ciasta:
   Sernik (różne rodzaje)
   Makowiec, seromak
   Szarlotka
   Pani Walewska
   Rafaello
   I wiele innych

Napoje: - opcja dodatkowa
   Kawa, herbata 400 ml/os.
   Woda, soki, napoje gazowane 800 ml/os.

isabelles

Smakowite  :-D może wykorzystam
Zastanawiam się jeszcze co z alkoholem hmm... Czy szampan i wino wystarczy?

nionczka

Cytat: "isabelles"Zdecydowaliśmy, że zamiast wesela zrobimy uroczysty obiad dla rodziny i przyjaciół w restauracji. Znaleźliśmy już lokal :) Niestety kompletnie nie wiemy -jakie i ile dań serwuje się na takim objedzie? Może ktoś ma pomysł na jakieś ciekawe menu? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady :)

My mielismy kolacje: przystawki, 3 dania, tort. Teraz jestem w pracy i zaraz wychodze, ale pozniej chetnie opisze Ci menu.

[ Dodano: 21-02-2008, 17:43 ]
http://strefaslubna.pl/forum/viewtopic.php?p=3724#3724

tu jest nasze menu, na zdjeciu, ale przeczytac mozna :-)

[ Dodano: 21-02-2008, 17:47 ]
Cytat: "isabelles"Zastanawiam się jeszcze co z alkoholem hmm... Czy szampan i wino wystarczy?

U nas do kolacji bylo wino biale i czerwone i woda. Potem przy torcie podawano inne alkohole jak koniaki, likiery etc. A potem byl barek podczas czescia tanecznej i tam juz kelner serwowal co kto chcial.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

isabelles

Dobry pomysł z innymi alkoholami do tortu
u nas co prawda części tanecznej nie będzie ale tort musi być obowiązkowo  :mrgreen:

mobka

My zaplanowaliśmy obiad poślubny na 40 osób (łącznie z nami). I najlepsze jest to, że do ślubu 2 miesiące, a my nie mamy dogranego menu, ani podanej ceny od osoby :D Ale to inna bajka ;)

Ślub mamy o 16:30, zanim dojedziemy na m-ce przyjęcia będzie ok. 18:15. Czyli koło 18:30 zaczniemy jeść ;)

I tak:
-najpierw planujemy zupę; i tu się zastanawiamy nad rosołem, barszczem z pasztecikami, kremem z brokółów lub kremem z borowików.

Jeśli podamy tylko jedną zupę to będzie najpr. krem z brokółów z grzankami.

-później planujemy II danie; zastanawiamy się nad piersiami z kurczaka z suszonymi pomidorami i fetą, polędwiczkami wieprz. w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem lub sosie grzybowym lub łososiem z rusztu.

I tak jak z zupą - jeśli podamy tylko jeden wariant, to raczej będą to polędwiczki w sosie śmietanowym z ziel. pieprzem. Jeśli będą dwie rzeczy do wyboru to dojdzie jeszcze łosoś.

Do tego 3 rodzaje surówek i ziemniaki.

-po obiedzie, ok. 19:30 planujemy lody, kawe, herbatę.

-następnie o 21:00 torta, szampana, kawę, herbatę.

Dodatkowo cały czas na stole będą stąły:
-sałatka z pomidorów i mozarelli,
-jakaś sałatka z majonezem,
-sałatka grecka
-do tego grzanki z masłem czosnkowym i być może serem,
-półmisek z wędlinami, chleb,
-owoce: mandarynki, banany, winogron,
-patera z małymi ciasteczkami, trufelkami - coś a'la rafaello.

Do picia będzie wino białe i czerwone (chyba el sol - lepsze od carlo rosii, z ładnymi etykietami, w przyzwoitej cenie ;) ), woda, soki (chyba Garden pomarańczowy z miąższem i czarna porzeczka).

Nie planujemy w ogóle ciasta dodatkowego.

Ostatnim "daniem" będzie tort o 21:00. O 23:00 planowany koniec imprezy.

Zaznaczam, że nic z tych rzeczy nie jest jeszcze ustalone z restauracją i może się zmienić - nie mamy doświadczenia i mi się wydaje tego jedzenia trochę za dużo. Nie wiem tak samo, jak miałoby wyglądać logistycznie podawanie dwóch różnych dań  :roll: No i ajk to by wyszło kosztowo, jeśli np. byłoby tyle samo porcji polędwicy i ryby co gości (czyli nadmiarowość 2:1). To jest kwestia do dogadania, mam nadzieję, że za 2 tyg. będzie wszystko jasne.

Dziewczyny a jak duży tort na 40 osób??? Ile gram powinna mieć porcja na osobę?

isabelles

Cóż menu jeszcze nie mam ale akurat o tort się dowiadywałam :)
Podobno jeśli chodzi o ilość tortu, to porcja zależy od jego rodzaju mianowicie:
tort śmietankowy -  ok. 10 dkg na osobę,
tort nieśmietankowy (taki z cięższym kremem) - 15 dkg na osobę.

Izaura

Cytat: "isabelles"Zastanawiam się jeszcze co z alkoholem hmm... Czy szampan i wino wystarczy?

na tym obiedzie na którym byliśmy był tylko szampan na początku a potem żadnego alkoholu :-|  jak dla mnie strasznie dziwne, bo ja lubię wypic dobrw winko do dobrego jedzenia. nie wiem czemu tak było...

Cytat: "mobka"Nie wiem tak samo, jak miałoby wyglądać logistycznie podawanie dwóch różnych dań  
tam było to tak rozwiązane, że jak goście mieli na talerzykach menu i jak zabrali się za sałatki i przystawki na początku, to kelner przeszedł i zebrał zamówienia jaka zupa, jakie drugie danie i jaki deser kto wybiera. i odbyło się to całkiem sprawnie.

isabelles

Cytat: nionczka w 21 Lut 2008, 17:40:36

U nas do kolacji bylo wino biale i czerwone i woda. Potem przy torcie podawano inne alkohole jak koniaki, likiery etc. A potem byl barek podczas czescia tanecznej i tam juz kelner serwowal co kto chcial.

teraz się tylko zastanawiam ile czego kupić
Do obiadu wina dla 70 osób no i potem do tortu może jakieś koniaki i likiery jak pisała nionczka :) jak myślicie? ile czego na parę liczyć? Na obiad trzeba dojechać około 10km więc część pewnie będzie prowadzący - niepijący :) i będzie tylko 5 niepełnoletnich :)

Planowaliśmy początkowo max 50 osób ale jak policzyliśmy to nijak nie da rady - po okrojeniu wyszło 70 (sporą mam rodzinkę :)

konwalia

http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,1515.0.html

Tutaj masz moje menu na obiad we wrześniu.
Potrawka jest generalnie dla dzieci/karmiących.
Makaron zamieniamy na kluseczki, schab panierowany chyba jednak zostanie.