kurczak w sosie grzybowo - smietanowym

Zaczęty przez wrobelek0403, 13 Sie 2007, 16:25:28

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

na dwie osoby:

garsc grzybow suszonych namoczyc w szklance zimnje wody na godzine. odsaczyc (NIE WYLEWAC PLYNU!!!), pokroic w drobna kosteczke,

spora pojedyncza piers kurczaka pokroic w paski,
pol czerwonej cebuli w pióra,
4 duze pieczarki w plasterki,

na oliwie podsmazyc cebule i pieczarki, przelozyc na talerz,

na tej samej patelni, znow na oliwie podsmazyc kurczaka, gdy sie zezloci, dorzuci pieczarki oraz suszone grzyby.

dusic przez chwile razem, podlac woda z grzybow, posolic, popieprzyc, dodac pare zgniecionych ziarenek czerwonego pieprzu, kilka listkow swiezego rozmarynu i swiezego oregano.

zredukowac sos, podlac znowu i znow zredukowac (ogolnie zużyć poł szklanki plynu).

na koniec dolac smietanki slodkiej 18tki (ok. cwierc szklanki).

zamieszac, doprowadzic do wrzenia.

podawac z ryzem lub makaronem penne, i salata z winegretem

smacznego
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kati

Uwielbiam takie klimaty :D
Tak jak penne carbonara... z bekonem lub szynką parmeńską...


jestem głodna :(

wrobelek0403

obiad wczoraj robilam, to od razu napisalam ku potomnosci :D

dzis za to jest fasolka szparagowa, bo dla siebie samej to mi sie nie chce gotowac :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login