Chleb na zakwasie

Zaczęty przez malutenka, 23 Mar 2020, 19:53:22

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

inkageo

A czy da się zrobić ten zakwas z mąki pełnoziarnistej orkiszowej? Tylko taką udało się M. kupić..
Imagine there is no hate

malutenka

inka, tak, robi się tak samo jak ten w przepisie na 1 stronie wątku. Ale nigdy nie robiliśmy, więc będziesz pionierem :)

inkageo

Dam znać czy się udało :)
Imagine there is no hate

Kasia

Czy zakwas potrzebuje światła? Czy może stać w spiżarni?

malutenka

KAsia, nie potrzebuje, spokojnie może stać w zaciemnieniu (nasz mieszka w lodówce).

Kasia

No to super. Mój bedzue mieszkał w spiżarni.

jestynka

Jak dzis wstawie zakwas od zera, to na kiedy moge planowac pierwsze wypieki?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

dragonfly

Ale pyszny!!!! Zostalo mniej niż połowę, nastawiam następny!

callja

dragon :bravo: :bravo: :bravo:
Zapach czuć nawet ze zdjęcia!!

Kurde, ta kwarantanna to z nas domowe boginie poczyniła lol lol
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

zuzia

malutenka,
Co to jest maka  niewysokoprzetworzona?

dragonfly

callja, dzieki! Mega ten chleb! Juz nawet okruszka nie zostalo 🤣

wrobelek0403

dragonfly, wyglada bosko!!!
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

malutenka

Cytat: zuzia w 01 Kwi 2020, 19:06:17
malutenka,
Co to jest maka  niewysokoprzetworzona?
im wyższy numer tym jest mniej przetworzona np. do ciasta 400-450, do chleba mamy 1850-2000.
Dragon przepiękny chleb!

zuzia

Cytat: malutenka w 01 Kwi 2020, 21:18:30im wyższy numer tym jest mniej przetworzona np. do ciasta 400-450, do chleba mamy 1850-2000.
kupiłam w lidlu żytnią 2000 i pszenną 1850. to akurat.

zuzia

dragonfly,
piękny! na jakiej mące piekłaś? tylko na pszennej?

konwalia


feeling.good

Piękny!

Ja nie mogę nigdzie dostać mąki pszennej pełnoziarnistej. Tylko z takiej robi się zakwas?

konwalia


zuzia

Cytat: feeling.good w 02 Kwi 2020, 12:02:39Ja nie mogę nigdzie dostać mąki pszennej pełnoziarnistej. Tylko z takiej robi się zakwas?
w lidlu jest jak coś

niewiemjaka

czy zakwas sie robi z tej pelnoziarnistej (np 2000) a chleb ze zwyklej (450) ?
czy wszystko (zakwas i chleb) sie robi z tej ciezkiej mąki ?

dragonfly

Cytat: zuzia w 02 Kwi 2020, 00:27:56
dragonfly,
piękny! na jakiej mące piekłaś? tylko na pszennej?
tak, tylko na pszennej, u nas jest specjalna "bread flour"

callja

#96
Efekt może być ciekawy, zwłaszcza, że ugotowane ziemniaki dodane do ciasta chlebowego, to był patent mojej śp. cioci, która piekła najpyszniejszy chleb mojego dzieciństwa :hmm:
https://haps.pl/Haps/7,167251,25832425,chcesz-upiec-chleb-ale-nie-masz-drozdzy-mozesz-je-zrobic-samodzielnie.html

A o tego typu przepis pytała któraś z Was, nie pamiętam - niewiemjaka??
https://haps.pl/Haps/7,167251,25799476,chleb-bez-drozdzy-i-bez-zakwasu-da-sie-pewnie-mamy-przepis.html

Ja kończę lekcje i zarabiam nowy zaczyn  :grats:
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

malutenka

My musimy dojeść ten kukurydziany, niestety, ale pieczywo bezglutenowe to totalnie nie moja bajka.

zuzia

malutenka,
Ile mija żeby ten zakwas nadawał się do pieczenia

malutenka

zuzia, tydzień od przygotowania. Im więcej bąbelków tym lepiej :)