Chleb na zakwasie

Zaczęty przez malutenka, 23 Mar 2020, 19:53:22

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

niewiemjaka

callja, no jedną  nogą najwyraźniej nie jesteś normalna :rotfl:

Jestynka, no chyba się skusisz co :D

jestynka

Planuje po swietach zrobic zakwas. Ale zobaczymy co z tych planow wyjdzie... :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

malutenka

Cytat: niewiemjaka w 10 Kwi 2020, 17:34:41Czy moge z zakwasu żytniego zrobić pszenno-żytni chleb ?
oczywiście!

malutenka

Cytat: jestynka w 10 Kwi 2020, 19:01:10
Niewiemjaka bylas moja ostoja normalności ;) :D
A teraz to juz musze ;) po swietach zaczne .....
Czekajcie, czekajcie, my teraz czytamy o serowarstwie lol lol

jestynka

Cytat: malutenka w 11 Kwi 2020, 01:29:14
Czekajcie, czekajcie, my teraz czytamy o serowarstwie lol lol

Juz czekam na moment jak strefa bedzie robic sery :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magdalinska

jestynka,  jeszcze ja jestem! jakos mnie nie ciagnie do tego zakwasu, mi nawet ciasto drozdzowe nie wychodzi :D  marzą mi sie domowe drożdżówki

magdalinska

Cytat: jestynka w 11 Kwi 2020, 06:14:47
Juz czekam na moment jak strefa bedzie robic sery :D

hahhahaha :D

dragonfly

Cytat: jestynka w 11 Kwi 2020, 06:14:47
Juz czekam na moment jak strefa bedzie robic sery :D

ja robilam bialy ser w Kenii, bo nigdzie nie mozna bylo go dostac, liczy sie? lol lol lol

jestynka

Cytat: dragonfly w 11 Kwi 2020, 08:33:46
ja robilam bialy ser w Kenii, bo nigdzie nie mozna bylo go dostac, liczy sie? lol lol lol

Masz zaliczone!
Teraz wrzuc przepis i bierzemy siedo roboty :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jestynka

Cytat: magdalinska w 11 Kwi 2020, 08:04:09
jestynka,  jeszcze ja jestem! jakos mnie nie ciagnie do tego zakwasu, mi nawet ciasto drozdzowe nie wychodzi :D  marzą mi sie domowe drożdżówki

mi drozdzowe wychodzi . wokol tego zakwasu sie krece i nie moge sie przełamać :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

malutenka

jestynka, to jest łatwiejsze niż drożdże bo w pewnym momencie masz gotowca :) Rób, rób, zobaczysz jaki pyszny :D

niewiemjaka

Serowarstwa  ???? Wtf? :D

Ej jakiej gęstości jest wasz zakwas? Bo ja nie mam wagi i sypie łyżka mąkę i wodę i ma taki geeeeesty :knuje:

malutenka

Sputnik, ooo ale super, wypróbujemy jak nam tylko przesyłka z jawo przyjdzie bo tam zamawiałam żytnią 2000  i właśnie pszenną 750. Ale chyba straszne obłożenie zamówieniami mają bo mi automat przysyła powiadomienia, że w przygotowaniu, kompletowaniu itp.

malutenka

Cytat: niewiemjaka w 11 Kwi 2020, 13:26:57
Ej jakiej gęstości jest wasz zakwas? Bo ja nie mam wagi i sypie łyżka mąkę i wodę i ma taki geeeeesty
jak ciasto na racuchy, Gęsty bardzo, ale się porusza jak przechylisz słoik.

callja

Cytat: malutenka w 11 Kwi 2020, 19:47:38żytnią 2000  i właśnie pszenną 750
Z pszennej 1850 (Lidl) wychodzi boski Graham :kocham:
A ja studzę właśnie mój pierwszy "only żytnia 2000" - nawet zaczyn był na razówce lol lol Finalne ciasto było gęste jak kit, TM ledwo wyrobił z mięszaniem, ale chleb upiekł się cudnie, rósł nieznacznie ale równo, i nie popękał. Test smaku będzie za kilka godzin, ale spód stuka zacnie - liczę zatem na brak zakalca ;)
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

inkageo

Jest mój pierwszy na zakwasie z przepisu Maluteńkiej, dzięki :beer:
Imagine there is no hate

inkageo

Zastanawiam się czy można piec w szklanym naczyniu żaroodpornym, bo w metalowej foremce trochę przyjarał mi się spód i boki, a góra wyglądała dobrze.

No i byłoby bardziej eko gdyby zamiast folii aluminiowej przykrywać pokrywką szklaną od naczynia. Tylko czy można? I czy można na noc zostawić ciasto do wyrośnięcia pod szklaną pokrywką? Czy to zbyt szczelne?
Raz, że ekologia, a dwa, że mam już mało folii aluminiowej.
Imagine there is no hate

malutenka

Cytat: inkageo w 13 Kwi 2020, 16:34:12zamiast folii aluminiowej przykrywać pokrywką szklaną od naczynia.
mozna
Do wyrastania możesz użyć zamiast folii ściereczki kuchennej/ręcznika.

feeling.good

Ja piekę w naczyniu żaroodpornym. Za pierwszym razem przykrywałam folią. Później zmieniłam sposób pieczenia. Piekę najpierw w 250 stopniach przez 10minut, a potem zmniejszam do 200stopni. Jak chleb rośnie, przykrywam naczynie ściereczką bawełnianą

inkageo

Imagine there is no hate


wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

callja

#147
inka :bravo: :bravo:
Piękny chlebek :)

Cytat: doda w 13 Kwi 2020, 17:25:29pieke jeden w foremce keksowej a drugi w naczyniu żaroodpornym.
Wykładam papierem do pieczenia
Piekę w silikonowych (keksówka i kwadratowa), w żaroodpornym ceramicznym też piekłam - zawsze wykładam papierem. Teraz zostało mi po zamawianych potrawach wielkanocnych kilka "jednorazowych" foremek ALU, gwoli ekologii zamierzam je wykorzystać jeszcze nie raz, ale ofkors też będę papierem wykładała, bo aluminium nie lubi kwaśnego środowiska (zakwas!!).
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

inkageo

Dzięki!
A właśnie odklei się od szkła czy trzeba czymś posmarować?
Imagine there is no hate

feeling.good

Rozsmaruj odrobinę oliwy z oliwek