tarta szpinakowa

Zaczęty przez mayagaramond, 19 Lut 2010, 18:41:26

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mayagaramond

1 kg lisciastego szpinaku
1 dymka
70 g masla
4 jajka
400 g fety
sol, pieprz
500 g ciasta francuskiego
czosnek jak lubisz, ale tu jest feta wiec nie jest konieczny
okragla forma

Szpinak rozmrozic (zakladam, ze w lutym nie ma swiezego ;) ) i podsmazyc na patelni (razem z czosnkiem). dodac dymke wymieszac. Rozbeltac jajka, rozgniesc feta i wszystko razem zmieszac. Sol, pieprz.

Forme wysmarowac maslem i wylozyc ciastem, ponakluwac widelcem. Na ciasto wylozyc mase szpinakowa i piec w nagrzanym piekarniku (180°C), ok. 45 minut.

Wychodzi tego od groma i ciut ciut ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

dorcia

bardzo fajny przepis i wygląda na szybki  :beer: ja uwielbiam wszystko co ma w nazwie szpinak więc na pewno spróbuję!

mayagaramond

Tak, robi sie szybko i duzo.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

fasolka1980

ishka82

mayagaramond, fajny przepis :) Ja wczoraj w tesco widziałam świeży szpinak ;D Ehh...przypomniałaś mi tym przepisem o tarcie szpinakowo-botwinkowej by jo :dreaming:

mayagaramond

Cytat: ishka82 w 19 Lut 2010, 21:27:38świeży szpinak

juz jest swiezy szpinak? Z Peru? ;)

Swiezy wystarczy ktorko zblanszowac

ishka82

Cytat: mayagaramond w 19 Lut 2010, 21:28:56

juz jest swiezy szpinak? Z Peru? ;)

Swiezy wystarczy ktorko zblanszowac
Nie wiem skąd...sama się zdziwiłam, że jest, ale i nie zainteresowałam, bo mam mrożone zapasy ;) Latem kupuję świeży na bazarku i część zjadam ze smakiem, a część mrożę ;) Wg mnie jest o niebo lepszy niż ten kupny mrożony :)

wis

W auchan wczoraj też był :)

szelma

Fajna tarta, tylko szelmowy żołądek fety nie toleruje :(. A szpinak liściasty jest u nas cały rok - nie wiem, skąd go biorą, ale jadłam przedwczoraj makaronik ze szpinaczkiem ;).

magoo

szpinak kupilam wiec pewnie jutro zrobie

dorcia

ja już zakupiłam wszystkie składniki na tartę - w tym tygodniu próbuję! :)

mayagaramond

Cytat: szelma w 20 Lut 2010, 16:24:31Fajna tarta, tylko szelmowy żołądek fety nie toleruje

jak bede miala chwile poszukam przepisow bezfetowego, tez kiedys robilam.

wis

Maya, czy to się nadaje do odgrzania ? Bo wiesz, całej tarty w dwójkę nie zjemy, a jak połowę mam wywalić to szkoda mej roboty...

dorcia

mayagaramond, tarta tak jak podejrzewałam pysznaaaaaaaaaa  :beer: polecam, bo robi się praktycznie sama :)

dragonfly

Cytat: mayagaramond w 19 Lut 2010, 18:41:26zakladam, ze w lutym nie ma swiezego
jeszcze w piatek byl w Realu, no ale masz racje, do dzisiaj juz pewnie nie bylby swiezy  :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

sorry, mam glupawke  :blush:

mayagaramond

Cytat: wis w 22 Lut 2010, 18:23:37
Maya, czy to się nadaje do odgrzania ? Bo wiesz, całej tarty w dwójkę nie zjemy, a jak połowę mam wywalić to szkoda mej roboty...

nadaje, bo tez odgrzewalismy.

Dodany tekst: 24 Lut 2010, 21:42:49

Cytat: dragonfly w 24 Lut 2010, 21:20:37
jeszcze w piatek byl w Realu, no ale masz racje, do dzisiaj juz pewnie nie bylby swiezy  :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

sorry, mam glupawke  :blush:

na wsie mieszkam, a nie ani realow ani biedronkow ani oszlomow ;)

mayagaramond

Cytat: golinda w 24 Lut 2010, 21:59:12
ale tartę to się chyba robi na cieście kruchym, a nie francuskim? :hmm:

francuska wikipedia twiedzi, ze moze byc z francuskiego:

http://fr.wikipedia.org/wiki/Tarte_%28mets%29

Il existe trois sortes de pâtes à tarte :

* sablée ;
    * brisée ;
    * feuilletée.

pate feuilletee to ciasto francuskie.

sonja

Jak dla mnie nawet ta z francuskiego ma pewną przewagę - robi się szybciej :D oczywiście jeśli założymy kupno tego ciasta, a nie własnoręczne wałkowanie - porwałam się raz i nigdy więcej.

mayagaramond

Cytat: sonja w 24 Lut 2010, 23:07:00
Jak dla mnie nawet ta z francuskiego ma pewną przewagę - robi się szybciej :D oczywiście jeśli założymy kupno tego ciasta, a nie własnoręczne wałkowanie - porwałam się raz i nigdy więcej.

tyz prawda

mayagaramond

Cytat: golinda w 25 Lut 2010, 08:54:33
nie znam francuskiego :(
jednak tarta zawsze mi się kojarzyła z ciastem kruchym
ciasto francuskie uwielbiam, ale nigdy by mi nie przyszło do głowy samej go robić ;)

a myslisz ze ja znam? lol lol, ale il existes trois sortes bla bla zrozumialam, a w slowniku sprawdzialam jak jest blätterteig (ciasto francuskie po niemiecku) i gotowe.

rilla

a nie trzeba tego ciasta podpiec? mozna od razu na nie dac farsz?

czy wyjdzie z rozdrobnionego szpinaku?

mayagaramond

Cytat: rilla w 25 Lut 2010, 09:12:15
a nie trzeba tego ciasta podpiec? mozna od razu na nie dac farsz?

czy wyjdzie z rozdrobnionego szpinaku?
nie trzeba podpiekac (sprawdze w domu czy nie pomylilam sie przepisujac przepis)

z rozdrobnionego chyba tez raz robilam, bo H. kupil wlasnie rozdrobniony.

jo_miekka

Ja nie lubię rozdrobnionego, ale na pewno też wyjdzie.
A co do podpiekania, to jestem fanką piodpieka nia tart. Nawróćiłam się po latach i zawsze już podpiekam, ale jasne, że nie jest to obowiązkowe.
Z francuskiego jadałam, ale chyba nie lubię.

justynaaaa2

Cytat: sonja w 24 Lut 2010, 23:07:00
już gdzieś kiedyś pisałam, że ciasto kruche też można kupić ;D więc czas roboty taki sam :)