tarta szpinakowa

Zaczęty przez mayagaramond, 19 Lut 2010, 18:41:26

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mayagaramond



1 kg lisciastego szpinaku
1 dymka
70 g masla
4 jajka
400 g fety
sol, pieprz
500 g ciasta francuskiego
czosnek jak lubisz, ale tu jest feta wiec nie jest konieczny
okragla forma

Szpinak rozmrozic (zakladam, ze w lutym nie ma swiezego ;) ) i podsmazyc na patelni (razem z czosnkiem). dodac dymke wymieszac. Rozbeltac jajka, rozgniesc feta i wszystko razem zmieszac. Sol, pieprz.

Forme wysmarowac maslem i wylozyc ciastem, ponakluwac widelcem. Na ciasto wylozyc mase szpinakowa i piec w nagrzanym piekarniku (180°C), ok. 45 minut.

Wychodzi tego od groma i ciut ciut ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

dorcia

bardzo fajny przepis i wygląda na szybki  :beer: ja uwielbiam wszystko co ma w nazwie szpinak więc na pewno spróbuję!

mayagaramond

Tak, robi sie szybko i duzo.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

fasolka1980


ishka82

mayagaramond, fajny przepis :) Ja wczoraj w tesco widziałam świeży szpinak ;D Ehh...przypomniałaś mi tym przepisem o tarcie szpinakowo-botwinkowej by jo :dreaming:

mayagaramond

Cytat: ishka82 w 19 Lut 2010, 21:27:38świeży szpinak


juz jest swiezy szpinak? Z Peru? ;)

Swiezy wystarczy ktorko zblanszowac
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

ishka82

Cytat: mayagaramond w 19 Lut 2010, 21:28:56

juz jest swiezy szpinak? Z Peru? ;)

Swiezy wystarczy ktorko zblanszowac
Nie wiem skąd...sama się zdziwiłam, że jest, ale i nie zainteresowałam, bo mam mrożone zapasy ;) Latem kupuję świeży na bazarku i część zjadam ze smakiem, a część mrożę ;) Wg mnie jest o niebo lepszy niż ten kupny mrożony :)

wis

W auchan wczoraj też był :)

szelma

Fajna tarta, tylko szelmowy żołądek fety nie toleruje :(. A szpinak liściasty jest u nas cały rok - nie wiem, skąd go biorą, ale jadłam przedwczoraj makaronik ze szpinaczkiem ;).

magoo

szpinak kupilam wiec pewnie jutro zrobie

dorcia

#10
ja już zakupiłam wszystkie składniki na tartę - w tym tygodniu próbuję! :)

mayagaramond

Cytat: szelma w 20 Lut 2010, 16:24:31Fajna tarta, tylko szelmowy żołądek fety nie toleruje


jak bede miala chwile poszukam przepisow bezfetowego, tez kiedys robilam.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wis

Maya, czy to się nadaje do odgrzania ? Bo wiesz, całej tarty w dwójkę nie zjemy, a jak połowę mam wywalić to szkoda mej roboty...

dorcia

mayagaramond, tarta tak jak podejrzewałam pysznaaaaaaaaaa  :beer: polecam, bo robi się praktycznie sama :)

dragonfly

Cytat: mayagaramond w 19 Lut 2010, 18:41:26zakladam, ze w lutym nie ma swiezego
jeszcze w piatek byl w Realu, no ale masz racje, do dzisiaj juz pewnie nie bylby swiezy  :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:


sorry, mam glupawke  :blush:

mayagaramond

#15
Cytat: wis w 22 Lut 2010, 18:23:37
Maya, czy to się nadaje do odgrzania ? Bo wiesz, całej tarty w dwójkę nie zjemy, a jak połowę mam wywalić to szkoda mej roboty...

nadaje, bo tez odgrzewalismy.

Dodany tekst: 24 Lut 2010, 21:42:49

Cytat: dragonfly w 24 Lut 2010, 21:20:37
jeszcze w piatek byl w Realu, no ale masz racje, do dzisiaj juz pewnie nie bylby swiezy  :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:


sorry, mam glupawke  :blush:

na wsie mieszkam, a nie ani realow ani biedronkow ani oszlomow ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

mayagaramond

Cytat: golinda w 24 Lut 2010, 21:59:12
ale tartę to się chyba robi na cieście kruchym, a nie francuskim? :hmm:

francuska wikipedia twiedzi, ze moze byc z francuskiego:

http://fr.wikipedia.org/wiki/Tarte_%28mets%29

Il existe trois sortes de pâtes à tarte :

    * sablée ;
    * brisée ;
    * feuilletée.

pate feuilletee to ciasto francuskie.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

sonja

Jak dla mnie nawet ta z francuskiego ma pewną przewagę - robi się szybciej :D oczywiście jeśli założymy kupno tego ciasta, a nie własnoręczne wałkowanie - porwałam się raz i nigdy więcej.

mayagaramond

Cytat: sonja w 24 Lut 2010, 23:07:00
Jak dla mnie nawet ta z francuskiego ma pewną przewagę - robi się szybciej :D oczywiście jeśli założymy kupno tego ciasta, a nie własnoręczne wałkowanie - porwałam się raz i nigdy więcej.

tyz prawda
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

mayagaramond

#19
Cytat: golinda w 25 Lut 2010, 08:54:33
nie znam francuskiego :(
jednak tarta zawsze mi się kojarzyła z ciastem kruchym
ciasto francuskie uwielbiam, ale nigdy by mi nie przyszło do głowy samej go robić ;)

a myslisz ze ja znam? lol lol, ale il existes trois sortes bla bla zrozumialam, a w slowniku sprawdzialam jak jest blätterteig (ciasto francuskie po niemiecku) i gotowe.


"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

rilla

a nie trzeba tego ciasta podpiec? mozna od razu na nie dac farsz?

czy wyjdzie z rozdrobnionego szpinaku?

mayagaramond

Cytat: rilla w 25 Lut 2010, 09:12:15
a nie trzeba tego ciasta podpiec? mozna od razu na nie dac farsz?

czy wyjdzie z rozdrobnionego szpinaku?
nie trzeba podpiekac (sprawdze w domu czy nie pomylilam sie przepisujac przepis)

z rozdrobnionego chyba tez raz robilam, bo H. kupil wlasnie rozdrobniony.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"


jo_miekka

Ja nie lubię rozdrobnionego, ale na pewno też wyjdzie.
A co do podpiekania, to jestem fanką piodpieka nia tart. Nawróćiłam się po latach i zawsze już podpiekam, ale jasne, że nie jest to obowiązkowe.
Z francuskiego jadałam, ale chyba nie lubię.

justynaaaa2

Cytat: sonja w 24 Lut 2010, 23:07:00
Jak dla mnie nawet ta z francuskiego ma pewną przewagę - robi się szybciej :D oczywiście jeśli założymy kupno tego ciasta, a nie własnoręczne wałkowanie - porwałam się raz i nigdy więcej.
już gdzieś kiedyś pisałam, że ciasto kruche też można kupić ;D więc czas roboty taki sam :)