Tarta ze szparagami i czerwoną papryką

Zaczęty przez ishka82, 22 Maj 2009, 13:41:22

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ishka82

Wrzucam przepis na prośbę Twinnie ;) Mnie bardzo smakowało, prawie tak bardzo jak tarta szpinakowo - botwinkowa ;) :D

Ciasto:
100 g masła
200 g mąki
1 jajko
szczypta soli
2-3 łyżeczki wody

Masło rozetrzeć z mąką i solą, dodać jajko rozrobione z wodą i szybko zagnieść. Uformować kulkę, schłodzić. Następnie rozwałkować, włożyć do formy i piec ok. 20 minut w temp. 170 stopni.

Nadzienie:
szparagi - ilość wedle uznania (ja dałam prawie cały pęczek)
czerwona papryka (ja dałam jedną sporą)
ser żółty - ile kto lubi ;)
1 jajko
ok. 150 ml śmietany 12%
sól, pieprz, inne przyprawy do smaku

Szparagi obrać, pokroić i podgotować w wodzie z solą i cukrem (po łyżeczce). Paprykę pokroić i podsmażyć ze szparagami na odrobinie oliwy, przyprawić (sól, pieprz, chili i co kto lubi). Wyłożyć na upieczone ciasto.
Śmietanę rozmieszać z surowym jajkiem, startym serem i ewentualnie przyprawami, ziołami. Wyłożyć na wierzch tarty. Piec aż się zarumieni.

Smacznego :D

mobka

Hmmm... od wtorku bede miala piekarnik i zrobie na pewno... o ile kupie gdzies szparagi, bo w moim tesco chyba nie ma  :zly:

twinnie77

Dzięki za przepis  :beer:

Dzisiaj na kolację robię tą tartę.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magoo

Oj kusicie tym tartami, kusicie... najpierw botwinkowa a teraz ta... :)

Dziewczyny, może głópie pytanie, ale robicie w specjalnym naczyniu do tarty, czy jakimś innym, bo ja specjalnego nie posiadam i nie wiem, czy w zwykłym żaroodpornym wyjdzie  :blush:

jo_miekka

magoo ja zanim nabyłam naczynie do tarty, robiłam w zwykłych blaszkach do ciasta. Żaroodporne może być za głębokie.

magoo

Dzięki jo_miekka to spróbuje w blaszce  :beer:

mayagaramond

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

ishka82

#7
Cytat: magoo w 24 Maj 2009, 12:34:40
Oj kusicie tym tartami, kusicie... najpierw botwinkowa a teraz ta... :)

Dziewczyny, może głópie pytanie, ale robicie w specjalnym naczyniu do tarty, czy jakimś innym, bo ja specjalnego nie posiadam i nie wiem, czy w zwykłym żaroodpornym wyjdzie  :blush:
Ja robię w tortownicy :) Każda blaszka się nada ;) W naczyniu pewnie też dasz radę :D I bardzo, bardzo polecam jeszcze tartę botwinkowo - szpinakową :) Jest po prostu cudna, połączenie szpinaku i botwiny, to absolutny strzał w 10 :thumbup:

Dodany tekst: 25 Maj 2009, 12:23:45

A, zapomniałam, ja jeszcze do nadzienia dodałam trochę szynki pokrojonej w kostkę ;)

magoo

Dzisiaj zrobiłam na obiad i była pycha :)  :beer: dla autorki

justynaaaa2

doda to i tutaj ci poleję, bo ja też nie  :beer:
zresztą dla mnie to tylko tarty owocowe istnieją, jakoś warzywne mnie nie przekonują w ogóle  :bad:

salsa

polecam dodać do ciasta na tartę łyżeczkę ziół prowansalskich - super sprawa ;)

my w zasadzie dodajemy zawsze ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

ishka82

Cytat: salsa w 28 Maj 2009, 01:21:19
polecam dodać do ciasta na tartę łyżeczkę ziół prowansalskich - super sprawa ;)

my w zasadzie dodajemy zawsze ;)
Tak, zioła w cieście bardzo mocno podnoszą smak :D Nie wiem czemu ostatnio o nich zapominam ;D salsa, dzięki za przypomnienie :beer:

salsa

#12
Cytat: ishka82 w 28 Maj 2009, 09:08:40
Tak, zioła w cieście bardzo mocno podnoszą smak :D Nie wiem czemu ostatnio o nich zapominam ;D salsa, dzięki za przypomnienie :beer:


alez proszę ;) my w sobote robimy znowu (przez ta diete nie mogłam ) zawsze robimy dwa smaki
tym razem bedzie brokułowa i porowa


do tego robie sosb pomidorowy z fetą ;)

albo musztardowy winegret na zimno
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

magoo

Cytat: doda w 28 Maj 2009, 01:01:33
a ja jeszcze nigdy tarty nie robiłam

to był mój debiut, ale dałam rade :D

magoo

ja wynalazłam takie niskie naczynie żaroodporne, ale dziewczyny pisały, że zwykła blaszka do ciasta też się nada :)

salsa

#15
ja robie w naczyniu do lasagne  bo jakos nie moge sie zaopatrzyć w okrągłe
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

magoo

użyłam właśnie takiego ceramicznego, oczywiście prostokątnego ;) nie ma to jak profesjonalna tarta, ale smak się liczy w końcu, a nie kształt

salsa

#17
Cytat: magoo w 29 Maj 2009, 00:31:39
użyłam właśnie takiego ceramicznego, oczywiście prostokątnego ;) nie ma to jak profesjonalna tarta, ale smak się liczy w końcu, a nie kształt

no dokładnie
ja robie zawsze przynajmniej dwie rozne (wyrawne, bo jak wiadomo na słodko to niet) - mam dwa naczynia takie duze - jedno ceramiczne do lasagne a drugie do pieczenia miesa - nie przejmuje sie i robie w tym ;) za kazdy  razem jak męzullro robi i układa ciasto to obiecuje ze kupimy wreszcze prawdziwą blaszkę okrągła z falbanką bo tarty ;)

Dodany tekst: 29 Maj 2009, 00:36:44

a w ogle moj mąz opracował sposób na wałkowanie i układanie ciasta - owija je taka cienką folią spożywczą (stosowana np do przechowywania kanapek)
dzieki temu jest szybko łatwo i wygodnie ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

ishka82

#18
A ja nie wałkuję tego ciasta tylko miętoszę rękami i rozciągam po blaszce ;) To samo z ciastem na pizze. I też wychodzi ok, a nie mam brudnego blatu (lub stolnicy) i wałka :D

salsa

Cytat: ishka82 w 29 Maj 2009, 10:06:50
A ja nie wałkuję twego ciasta tylko miętoszę rękami i rozciągam po blaszce ;) To samo z ciastem na pizze. I też wychodzi ok, a nie mam brudnego blatu (lub stolnicy) i wałka :D

ja nie mam brudnego bo mąz wałkuje w folijce ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

magoo

W moim debiucie też miętoliłam, bo nie chciało mi się wałka szukać ;)