makaron muszle nadziewany szpinakiem i serem

Zaczęty przez golinda, 10 Mar 2009, 12:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

golinda

wczoraj inspirację znalazłam na oliwce, zmodyfikowałam i wyszło pysznie, więc się dzielę!

składniki:

-makaron duże muszle
-szpinak liściasty
-serek topiony
-ser żółty tarty
-ser feta
-czosnek
-mleko, mąka, masło (na beszamel)
-przyprawy

przygotowanie:

makaron podgotować (twardsze niż al dente), szpinak - jakieś pół opakowania (jeśli mrożony) wrzucić do garnka z rozpuszczoną łyżką masła, przykryć i dusić, aż zmięknie ;)
dodać rożek serka topionego, 1/4 opakowania fety, dwie łyżki startego żółtego sera, ja daję jeszcze ziarna zielonego pieprzu i pieprz czarny - soli już nie, bo sery są słone
można jeszcze dodać ser typu Rokpol jak ktoś lubi, no i czosnek

naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem, poukładać na dnie muszelki i napełnić je farszem szpinakowym, całość "zabeszamelować" i posypać startym, żółtym serem
zapiekać w temp. 190C, kilkanaście minut

smacznego!

zuzia

co wy macie z tym szpinakiem? dla mnie jest po prostu straszny!

sputnik_sweetheart

 :D podobne do mojego przepisu tylko u mnie jeszcze na sosie pomidorowym, pyycha

http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,3252.0.html

jo_miekka

no każdy makaron ze szpinakiem podobny
tak samo można zrobić taghliatelle, muszle, canelloni...
ale za każdym razem to jest inne danie jednak :)

a Zuzia po prostu nie lubi szpinaku...
no cóż... każdy ma jakiegoś bzika :)

elve

czy wy też tak macie, ze to samo danie ale z innym rodzajem makaronu to już zupełnie inne danie :D ?

magdarynka

A ja mam inne pytanie, czy jak sie doda taka ilosc serow to czuc jeszcze szpinak ? Bo ja lubie bardziej taki bardziej  prosty w smaku.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

justynaaaa2

Cytat: zuzia w 10 Mar 2009, 12:43:13
co wy macie z tym szpinakiem? dla mnie jest po prostu straszny!
aż ci poleję morze piwa :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:
ja mogę tylko na surowo w sałatkach inaczej  :bad:

zuzia

justynaaaa2
odlewam  :beer:
ja tam w nim zawsze trawę czuję!

justynaaaa2

jo_miekka apropo muszli mi się przypomniało :) moja mama zrobiła na imprezę te z twojego przepisu z nadzieniem z grzybów, wyglądało mało ciekawie, więc każdy wziął sobie po jednej sztuce myśląc o mojej mamie "boże co ona znowu wymyśliła" :D ale w smaku podobno pyszne  :thumbup: jak się po chwili rzucili na półmisek to nawet jedna sztuka nie została, więc nie dane mi było spróbować następnego dnia  :crying: ale masz piwo za przepis  :beer:

golinda

no właśnie Lazur to ser typu Rokpol

a co do szpinaku:

jak ktoś nie lubi, to nadzienie można zrobić jak do lasagne, czy bolognese - reszta tak samo

magdarynka

No wlasnie dla mnie szpinak to szpinak, a z taka iloscia serow to juz nadzienie szpinakowo - serowe.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

nikogo nie zmuszam do przyrządzania w ten sposób szpinaku :)
ja lubię właśnie taki i koniecznie z czosnkiem, bo inaczej jest trawiasty
poza tym wcale tak dużo tych serów nie ma (tylko kilka rodzajów, a każdego po trochu, więc tylko się wydaje, że same sery...)

ale jednak najlepiej smakuje w ten sposób zrobiony świeży :) mniam, już się nie mogę doczekać!

magdarynka

golinda wiem, wiem. Tak tylko marudze  :P
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


jo_miekka

ja też tyle serów do szpinaku nei daję, ale to kwestia gustu/smaku
a nadzień tyle, ile ludzi :) z wszytskiego się da
dlatego makaron to taka wdzięczna potrawa :)

Justyna, no mówiłam, że ten grzyb niewyględny, ale smaczny :)
Miło mi bardzo, ze gościom smakowało.

mobka

A ja szpinak lubie i jak mniej serow i jak wiecej :D Ale swiezego jeszcze nigdy nie jadlam... moze w tym orku cos sprobuje zrobic z niemrozonego... hmm...

A teraz moge sie tylko obejsc smakiem, bo nie mam piekarnika :(

golinda

mobka, nie trzeba tego robić w piekarniku - możesz po prostu nadziać muszle gorącym farszem i posypać serem - też będzie pycha :)

Basia

golinda przepis wygląda ciekawie..  :P


ja mam ostatnio jakąś fazę na szpinak! ostatnio robiłam naleśniki ze szpinakiem i feta... mniam! :P
a wczesniej miałam jak Zuzia!
Koniec ery grzecznej dziewczynki .....................

salsa

w zasadzie szpinak tez robie do każdego rodzaju makaronu, troche to modyfikuje ;)
muszle mozna nadziewać dosłownie wszystkim, ostatnio nadziałam brokułami  z szynka parmeńską ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

emcia

szpinak odkryłam jakieś 2 lata temu
wcześniej nie próbowałam, ale każdy mówił że "fee" no to uznałam , że pewnie "fee"
i jak się czepiłam, to już się odczepić nie mogę

robię czasem naleśnikową zapiekankę, tu chyba nie było
warstwami naleśniki i farsz szpinakowo-twarogowy i inne modyfikacje